Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Hulp bij rampen Tsunami De tsunami tien jaar later: hoe gaat het nu?

De tsunami tien jaar later: hoe gaat het nu?

Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunde een wederopbouwprogramma in Sri Lanka waarbij mensen met hulp van het Sri Lankese - en het Nederlandse Rode Kruis hun huizen herbouwden. Tien jaar na dato zoekt de Sri Lankese project-adviseur Anura verschillende bewoners op.

Na de Tsunami bouwde het Internationale Rode Kruis samen met verschillende nationale verenigingen in totaal 51.400 huizen in het getroffen gebied. Het Nederlandse Rode Kruis leidde de wederopbouw in het zuidwesten en zuiden van Sri Lanka. Hebben slachtoffers van de vernietigende vloedgolf de draad weer kunnen oppakken en wat vinden zij van hun nieuwe huis?

tsunami 2004 2014.jpg 

Mevrouw Pungyawathie (63, foto boven) verloor huis en haard in 2004. Ze komt uit een vissersfamilie en heeft haar leven inmiddels weer opgepakt. In juli 2007 betrok ze haar nieuwe woning. Helaas zijn er op dit moment wat problemen met de dakpannen en probeert ze het dak te vervangen door asbest… maar gelukkig zijn er sinds 2004 geen grote stormen meer geweest.

 

tsunami 2004 2014 huis.jpg 

Meneer Ruwan (43) en zijn gezin verloren niet alleen hun huis, maar ook de boot en daarmee hun bron van inkomsten. De visser vertelt dat hij zijn leven wel weer heeft opgepakt. Ook hij woont sinds juli 2007 in zijn stormvaste woning, of zoals hij het zelf omschrijft zijn huis dat sterk genoeg is om een veilig thuis te zijn.  

 

tsunami 2004 2014 3.jpg 

Nirosha Kumari (40) vertelt dat zij haar huis en haar werk is kwijtgeraakt, maar ze werkt nu weer als visverkoopster, net als voor de tsunami. Al met al gaat haar leven weer z'n gangetje sinds ze in juli 2007 haar nieuwe woning in mocht.  Ook Nirosha heeft problemen met haar dak. Lekkage vertelt ze.  Maar ook zij is blij dat er sinds 2004 geen grote ramp meer is geweest.

 

tsunami 2002 2014 4.jpg 

Meneer Premasiri  (50) en zijn vrouw raakten hun huis kwijt. Maar alsof dat niet genoeg was ook hun broodwinning. De boot en de complete visserstuig gingen verloren in de vloedgolf.  Toch werd Premasiri opnieuw visser. Helaas ging het in 2008 weer mis en raakte hij zijn boot kwijt tijdens een terroristische aanslag. Nu deelt hij een boot met een vriend en heeft hij met eigen geld zijn woning kunnen uitbreiden voor de baby.

 

tsunami 2004 2014 5.jpg 

Mevrouw Sumanapala (49) verloor haar bron van inkomsten, maar bovendien haar moeder. Ze is vissersvrouw, net als voor de tsunami en heeft haar leven gelukkig weer op de rit. Ze woont alweer 7 jaar in haar nieuwe huis en is erg tevreden. Ze heeft zelfs al een verbouwing achter de rug om haar woning te vergroten.

Kritiek op het dak...

Anura reageert: "De meerderheid van de begunstigden wil het Nederlandse Rode Kruis bedanken voor de steun die zij kregen om hun leven weer op te bouwen. Maar er zijn ook kritische geluiden. Een van hen geeft het Rode Kruis de schuld dat zij destijds hun eigen ideeën bij de herbouw van hun huis niet mocht volgen: namelijk een asbest dak in plaats van een dak van dakpannen. Met als gevolg dat het huis met pannen nu af en toe lekt, vooral bij harde wind of wind van zee." Het viel Anura al op dat veel mensen hun pannendak inmiddels hebben vervangen door asbest. Maar bovendien dat het onderhoud van veel huizen inmiddels te wensen over laat. "Ondanks dat we de mensen hebben getraind en geïnstrueerd over onderhoud", vertelt Anura. "Oorzaak is deels misschien onverschilligheid, maar waarschijnlijk ook de armoede."

​Lees meer over het werk van Anura voor het Nederlandse Rode Kruis.