Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Stille rampen Colombia: knokkelkoorts

Colombia: knokkelkoorts

Een muggenbeet kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Jaarlijks sterven 22.000 mensen aan dengue hemorragische koorts (knokkelkoorts). Dengue veroorzaakt hoge koorts, huiduitslag en zware bloedingen. Vooral kinderen tot 15 jaar lopen risico.

noodhulp-bij-stille-rampen-knokkelkoorts-content.jpg 

De tijgermug is een van de belangrijkste verspreiders van het dengue virus. De mug komt oorspronkelijk niet uit de Amerikaanse gebieden. Hij heeft hier geen natuurlijk vijanden en weet zich daardoor gemakkelijk te verspreiden. Het leefgebied van de tijgermug is de laatste jaren dan ook sterk uitgebreid. In 1970 was dengue een probleem in 9 landen. In 2013 hebben 100 landen ermee te maken. 

Dit doen wij

Er is helaas nog geen vaccin dat bescherming biedt tegen dengue. Bij grote uitbraken behandelen we woningen met pesticide om de muggen en larven te doden. Ook verstrekken we muggennetten. Voorlichting speelt een cruciale rol. We lichten kinderen en jongeren op school voor over de gevaren van de tijgermug en hoe ze zichzelf ertegen kunnen beschermen. Bijvoorbeeld door broedplaatsen te voorkomen – geen afval of water te laten staan. Door kleding te dragen met lange mouwen en door horren en muskietennetten te plaatsen.