Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Noodhulp bij rampen Stille rampen Namibië: droogte

Namibië: droogte

Doe ook een gift

p-NAM0231.jpg

"We eten maar één keer per dag."

Samuel (8), Namibië​​​

  • Land: Namibië
  • Thema: Stille ramp
  • Probleem: voedselcrisis​ door extreme droogte

Zuidelijk Afrika maakt in 2013 de ergste droogte in 30 jaar mee. Ook gebieden die normale regenval kenden, worden zwaar getroffen. In Namibië dreigt voedselcrisis voor meer dan 300.000 mensen.

Door extreme droogte zijn oogsten mislukt en sterft het vee.  Veel gezinnen zijn niet zeker van een volgende maaltijd. Kinderen raken ondervoed. Een uitzonderlijke situatie in dit land waar de bevolking sinds mensheugenis goed kan leven van de landbouw. Nu is hulp van buitenaf noodzakelijk om te overleven.

Langzaam maar onomkeerbaar

De ernst van de situatie van droogte wordt pas geleidelijk aan duidelijk. Het proces van droogte naar voedselcrisis gaat langzaam, maar is vaak onomkeerbaar. Met de mislukte oogsten zien de boeren hun inkomsten verdwijnen. Ze eten beetje bij beetje hun voedselvoorraad op. Drinken besmet water. Verkopen hun overgebleven vee en goederen

Dit doen wij

Eerste prioriteit is levens redden. Het Rode Kruis richt zich op voedselhulp, schoon drinkwater en medische zorg voor ondervoede kinderen. Op langere termijn maakt de organisatie de getroffen regio’s weerbaar voor toekomstige droogteperioden. Bijvoorbeeld met de distributie van droogtebestendige zaden en het installeren van waterreservoirs.

 

 

NRC bijlage_COVER los def.jpg