Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Nederland helpt Syrië Gevluchte Syrische kinderen naar school in Turkije

Gevluchte Syrische kinderen naar school in Turkije

Doneer direct

In de Zuid-Turkse Antakiya stad staat een vluchtelingenschool. Op dit moment telt de school zo´n 160 Syrische kinderen. Dagelijks komen er nieuwe kinderen bij. Sommigen zagen schietpartijen, velen missen vrienden en familieleden die nog in Syrië zijn. Een van hen is de 14-jarige Monira. Ze vluchtte enkele maanden geleden met haar familie ’s in de bus naar Turkije. 

Vermist

Monira vertelt hoe op haar school in Syrië af en toe meisjes werden opgehaald door het leger. “Sommige van hen zitten nu in de gevangenis. Van anderen hebben we niets meer gehoord.’’ 

Daarnaast zitten haar beide broers in de cel. Beide deden mee aan de protesten tegen het Syrische regime. Monira´s oudere zus is in Syrië gebleven, zodat zij haar broers kan bezoeken. Daarvoor heeft ze een keer per maand toestemming gekregen. De laatste keer mocht ze toch niet naar binnen. “Mijn zus belde gisteren. Ze moest zo hard huilen.” 

Minder eenzaam

Monira heeft op school een schriftje volgeschreven met gedichten voor haar broers. “In het begin voelde ik me hier heel eenzaam, omdat mijn vrienden en familie nog in Syrië zijn”, legt ze uit. “Toen heb ik heel veel gehuild. Maar nu heb ik een paar nieuwe vrienden gemaakt en gaat het wel.”
​​
​​
Monira gaat naar de vluchtelingenschool in Antakiya

Tekst: Henny de Boer