Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Interview met Ad Beljaars

Interview met Ad Beljaars

Help de slachtoffers van het geweld in Syrië!


Doneer direct 
​​​

Rode Kruis medewerker Ad Beljaars bracht onlangs een bezoek aan Syrië. Eenmaal terug nam het ANP contact met hem op en stelde hem wat vragen. Dat resulteerde in onderstaand artikel.

'Hulp bieden moeilijk in afgesloten gebieden'

DEN HAAG - Het land in komen, was volgens Ad Beljaars van het Rode Kruis geen probleem. Maar het bieden van hulp is enorm lastig. Steeds meer wijken en dorpen in Syrië raken van de buitenwereld afgesloten.


De specialist voor het Midden-Oosten van het Rode Kruis was afgelopen donderdag voor één dag in Syrië om te kijken waar de behoefte aan hulp van het Nederlandse Rode Kruis ligt. Je hebt een beperkte hoeveelheid vrijwilligers en middelen die je eigenlijk op veel plaatsen tegelijk moet inzetten”, aldus Beljaars.

Overal geweld

Het geweld is overal. “Niet alleen in de stad Homs”, benadrukt Beljaars. Dat maakt het werken voor de 1000 vrijwilligers van de zusterorganisatie, de Rode Halve Maan, zo ingewikkeld. De mensen zijn moeilijk te bereiken. “In de gebieden die van de buitenwereld zijn afgesloten, ontbreekt het aan voedsel en medicijnen.” De hulpverleners houden zich vooral op bij ziekenhuizen en medische posten. 

Wonen bij familie

De Syriërs die het geweld noodgedwongen verlaten, gaan in de meeste gevallen tijdelijk bij familieleden wonen. “Maar die hebben het al zo moeilijk. Er heerst een grote werkloosheid en de inflatie is enorm, wel 35 procent. Dan moeten ze ook nog familieleden opvangen. We proberen deze mensen te ondersteunen met matrassen en dekens.” 

Ambulances nodig

Naast voedsel en medicijnen schreeuwen de Syriërs om ambulances. In het land rijdt wel een mobiele ambulance waarin operaties kunnen worden uitgevoerd. Twee vrijwilligers van de Rode Halve Maan werden in het geweld gedood. Daarnaast raakten relatief veel medewerkers gewond.
(c) ANP