Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Blog vanuit Syrië

Blog vanuit Syrië

Syrië winter banner.jpg

Persvoorlichter Merlijn Stoffels vanuit Syrië:

"Met gemengde gevoelens vertrek ik vandaag naar Syrië voor een bezoek aan mijn collega hulpverleners. Aan de ene kant bevreesd voor wat ik ga zien en ga horen . Zoveel gewonden, doden,  vluchtelingen en huizen kapot geschoten.  Zo weinig voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en zo weinig perspectief op een verbetering van de situatie. Het einde van het conflict is immers nog niet in zicht. Steeds meer Syriërs worden volledig afhankelijk van hulp. Aan de andere kant benieuwd naar de ervaringen van de hulpverleners van de Rode Halve Maan en het Rode Kruis, die inmiddels al twee jaar lang miljoenen slachtoffers zo goed mogelijk proberen te helpen. 

Natuurlijk zorgde mijn vertrek voor veel bezorgde reacties van vrienden en familie. Begrijpelijk natuurlijk, maar ik ga een paar dagen. De Syriërs leven al ruim twee jaar met deze angst. Staan de Nederlanders daar ook bij stil? Om me wat veiliger te voelen heb ik in mijn koffer zoveel mogelijk kledingstukken gestopt met een rood kruis logo erop. Of dat helpt is de vraag. Vorige week werd dat opnieuw pijnlijk duidelijk toen een hulpverlener van de Syrische Rode Halve Maan werd doodgeschoten tijdens zijn werk. Inmiddels zijn sinds het begin van het conflict 18 vrijwilligers om het leven gekomen.

Precies 1 jaar geleden heb ik heb ik Syrië ook bezocht. Toen viel me het enorme contrast op tussen de gastvrijheid van de bevolking en de bruutheid van de gevechten. Ook de gedrevenheid van de 11.000 vaak jonge hulpverleners  van de Syrische Rode Halve Maan maakte een diepe indruk. Ben benieuwd of er nog iets over is van deze stille kracht van deze getergde bevolking van dit prachtige land."

S1510059.JPG