Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Onze hulp in Syrië Met gevaar voor eigen leven

Met gevaar voor eigen leven

Syrië winter banner.jpg
Hulp in Syrië

​Sinds het begin van het conflict werken de Syrische vrijwilligers ontzettend hard om gewonden te helpen. Meer dan 10.000 opgeleide vrijwilligers wagen daarvoor dag in dag uit hun leven. Helaas krijgen de vrijwilligers niet altijd de bescherming die zij verdienen en belanden in hevige gevechten. Ook raken ze gewond, worden ze ontvoerd of zelfs vermoord. 

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het gebrek aan respect voor medische faciliteiten en ziekenhuizen. Hulp is hard nodig, maar de omstandigheden zijn zo gevaarlijk dat hulpverleners de slachtoffers niet altijd en overal kunnen bereiken.

Respect voor hulpverleners

Respect voor hulpverleners is ontzettend belangrijk. Iedereen die meedoet met de gevechten kan gewond raken en verzorging nodig hebben. Elke aanslag op een ziekenhuis, elke beschieting van een ambulance, iedere arts die overlijdt of zijn werk niet kan doen heeft grote gevolgen. Ziekenhuizen blijven dicht of zitten zonder bevoorrading. Buitenlandse hulpverleners verlaten het land. En elke arts minder betekent honderden zieken of gewonden zonder behandeling.

Bescherming door het embleem

Rode Kruis hulpverleners doen hun werk vaak onder gevaarlijke omstandigheden. Meestal is het Rode Kruis (of Rode Halve Maan) embleem op hun kleding, materiaal of auto de enige bescherming die ze in conflictgebieden of noodsituaties hebben. Als neutrale en onpartijdige hulporganisatie werkt het Rode Kruis in principe nooit met bewapening. Dat voorkomt dat de hulpverleners worden verward met deelnemers aan gevechten.

Wereldwijde aandacht

Het Rode Kruis herinnert iedereen die in Syrië deelneemt aan de gevechten er voortdurend aan medische hulpverlening altijd te respecteren en te beschermen. Het Rode Kruis is al langer bezorgd over de vele geweldsincidenten tegen hulpverleners. In augustus 2011 startte de internationale organisatie de campagne “Health care in danger” om hier wereldwijd meer aandacht voor te vragen. 
 
wall-fallen-volunteers-small.jpg