Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Persoonlijke verhalen Ad Beljaars bezocht Damascus

Ad Beljaars bezocht Damascus

Ad Beljaars is Midden-Oosten specialist bij het Nederlandse Rode Kruis. Begin februari 2011 bracht hij een bezoek aan Syrië. Over zijn bezoek aan het land schreef hij onderstaand artikel.

Een dag naar Syrië: "de weg naar Damascus”

In alle vroegen gingen we de grens met Libanon over. Binnen een kleine drie kwartier waren we in Damascus. Het was er wat rustiger dan anders. We zagen eigenlijk niets dat wees op het geweld dat elders in het land heerste.   

Toen we uren later terugreden naar Libanon werden op een steenworp van ons vandaan enkele mortieren gelanceerd. Vier klinische knallen. Vuur en rook trok over ons heen richting een voor ons bekende stad. De bergen verhulden de mogelijk bloederige realiteit van seconden later en de immense angst en nood die nabij heerst. 
 
Het voelde bijna onbehaaglijk om Syrië slechts een dag te bezoeken. Wetende dat we de collega’s van de Syrische Rode Halve Maan na wat praatjes en koffie in de Syrische ´fog of war´ achterlieten.  

The mission first

In het kantoor van het Syrische Rode halve Maan spraken we met Samir, Dr. Taib en voorzitter Dr. Attar. Het was er hectisch. Tussen de gesprekken door was er steeds contact via radio en telefoon met collega’s in Homs en Zabadani. Er werd onderhandeld om konvooien hulp binnen te brengen met voedsel, medicijnen, kleding, dekens en medische hulp.
 
Twee dagen later horen we dat het is gelukt in Homs, maar dat ze in Zabadani alleen ontheemden hebben bereikt.  Dr. Attar legt ons uit hoe Rode Halve Maan vrijwilligers de gewonden evacueren die niet lokaal kunnen worden geholpen. Soms opereert de Halve Maan zelfs in een ambulance, om daarna de gewonden naar een veilige locatie te brengen. Hij vertelt ook hoe ze in de landelijke gebieden en buitenwijken hulp bieden aan mensen die voor het geweld in de stad zijn gevlucht. Ook daar deelt de Syrische Halve Maan dekens uit tegen de kou. Net als matrassen en hygiëne- en voedsel pakketten.

De prijs van menselijkheid

Het aantal burgerslachtoffers in Syrië is nu al enorm. Het aantal neemt toe. Zowel onder burgers als bij de strijdende partijen. Ik ben diep onder de indruk van mijn Rode Halve Maan collega’s. Ondanks de hoge prijs die ze betalen voor hun medemenselijkheid, gaan ze onvermoeid door met hun levensreddende werk. De dag voor ons bezoek verloor een van hen het leven. De dag erna verloor een ander beide benen. Eerder werden er collega’s gedood, gekidnapt, gearresteerd en mishandeld.
 
Ik probeer me voor stellen hoe het is om een collega te verliezen. De volgende dag te begraven en uren later zelf weer met adrenaline en zelfverzekerd in een ambulance te stappen voor de volgende missie. Helden? Nee. Gewone Rode Halve Maan vrijwilligers. Heel bijzonder dus. 

Geschreven door: Ad Beljaars
ad-syrie.png
Begrafenis van Hakam Sibai. Hij kwam in september 2011 in Homs om het leven toen zijn ambulance door 31 kogels werd getroffen. Twee andere vrijwilligers raakten gewond. Sindsdien zijn verschillende vrijwilligers ernstig gewond geraakt, gekidnapt, mishandeld en gedood. Zoals enkele weken geleden het hoofd van de Syrische Halve Maan Dr. Jbeiro.