Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Persoonlijke verhalen Amir viert zijn verjaardag niet

Amir viert zijn verjaardag niet

 Amir

​Dit is Amir. Hij woont in Homs, Syrië. Amir is bijna jarig. Hij wordt dan vijf jaar. Zijn verjaardag viert hij niet. Er is geen reden tot feest.

De straten zijn leeg, de meeste huizen in de straat ook. Er is bijna niemand die naar buiten komt. Er wordt wel veel geschoten. En er vallen soms bommen. Amir krijgt geen taart op zijn verjaardag. Ook geen cadeaus en slingers. Zijn moeder zegt dat hij dat volgend jaar misschien wel weer krijgt. Zijn vader en broer heeft hij eigenlijk al een tijd niet gezien. Amir wil eigenlijk ook helemaal geen feestje. Het enige dat hij graag zou willen is een beetje water...

Amir heeft dringend behoefte aan schoon drinkwater. Door de gevechten zijn de meeste leidingen verwoest. Water is schaars. In de winkels is ook bijna niks meer te krijgen, want de aanvoer wordt tegen gehouden. Het water dat er is, is vaak vervuild. Hierdoor is hij al een paar keer ziek geweest. Schoon drinkwater zorgt ervoor dat Amir minder kans heeft op gevaarlijke ziektes. Bijvoorbeeld diarree, daarvan drogen kinderen, maar ook ouderen snel uit. Als er niet snel voldoende schoon water komt sterven zij.