Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Persoonlijke verhalen Baher bezocht Nederland

Baher bezocht Nederland

 Baher

Baher.jpg
Foto: Martin Waalboer

Baher al Khayal is bestuurslid van de afdeling Homs van de Syrische Rode Halve Maan. Hij bracht in september 2012 met vier andere vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan een werkbezoek aan Nederland.

Vrijwilligerswerk

Syrië wordt sinds begin 2011 verscheurd door een bloedige burgeroorlog. Baher: "Natuurlijk zijn we soms gedeprimeerd door wat er in ons land gebeurt. We houden van ons land. Maar we mogen onszelf niet toestaan gedeprimeerd te raken. Wij zijn de enigen die hulp kunnen bieden. We hebben een grote verantwoordelijkheid, we mogen die niet laten liggen. We moeten zelf zo groot zijn als die verantwoordelijkheid. We kunnen ons alleen vastklampen aan de hoop dat het binnenkort beter zal worden".

Gevaarlijk werk

Veel vrijwilligers worden getroffen door het geweld in Syrië. Ze raken gewond of worden zelfs vermoord. Baher: "We hebben alle gevaren en risico’s beleefd, maar we moeten doorgaan. We hebben internationale steun, maar de crisis duurt nu al een hele tijd en het wordt steeds moeilijker. We hebben tekorten en er zijn verliezen. Als iemand van ons sneuvelt, ontvalt ons ook een dosis ervaring. Dat is eigenlijk een dubbel verlies: een collega en vriend én diens ervaring. Een nieuw-opgeleide vrijwilliger mist die ervaring nog. Het kost tijd om die op te doen, maar die tijd is er niet. Bovendien is het trainen voor Eerste Hulp lastig op dit moment. Distributie, opvang en rampmanagement is gemakkelijker en onmiddellijk in te zetten".

Hoop voor de toekomst

Baher: "Het feit dat ik hier ben, betekent dat mijn collega mijn werk erbij krijgt. Hij belt me elke dag: kom alsjeblieft terug! Zondag zijn we terug, gelukkig. We hebben vertrouwen in de toekomst. Want we kunnen nu niet helemaal geven wat we zouden willen en straks als er vrede is, kunnen we weer echt aan de slag. Als u dan ons land bezoekt, zult u zien hoe prachtig het is!".