Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Persoonlijke verhalen Batoul: "Mijn werk is mijn boodschap"

Batoul: "Mijn werk is mijn boodschap"

 Vrijwilligerswerk in Syrië

Syrie.jpg

Batoul, een enthousiaste 21-jarige Syrische studente, zag op tv twee schokkende bomaanslagen in Damascus. Dit moedigde haar aan om mensen te helpen die door het aanhoudende geweld in Syrië worden getroffen. Ze wist niet wat ze kon doen of waar ze iets kon doen, tot ze het humanitaire werk van de Syrische Arabische Rode Halve Maan (SARC) ontdekte.

Hulp voor iedereen 

Na vijf maanden bij de SARC zegt Batoul dat deze ervaring haar het belang van de fundamentele principes van de beweging heeft geleerd. "De missie van de SARC was voor veel mensen niet duidelijk, maar de crisis hier heeft het belang van haar rol en haar missie duidelijk gemaakt. Met de SARC kan ik de mensen om me heen helpen, neutraal en zonder enige discriminatie. Ik heb ontdekt dat dit de organisatie is voor mensen die aan iedereen humanitaire hulp willen bieden”.

Toewijding: 'Mijn werk is mijn boodschap'

Batoul’s sterke motivatie voor humanitair werk heeft haar betrokkenheid bij de SARC tot haar belangrijkste prioriteit gemaakt; ze stopte zelfs met haar studie aan de universiteit.
 
Ze hoopt dat de situatie weer normaal wordt, zodat ze haar rechtenstudie kan voltooien. Maar ze is vastbesloten om ook na de crisis haar vrijwilligerswerk bij de SARC voort te zetten, om haar land tijdens de periode van herstel te ondersteunen. Ze gelooft dat de SARC van vitaal belang is bij de ondersteuning van kwetsbare mensen, en ze vindt persoonlijke voldoening in het helpen van anderen.
 
Ondanks de veiligheidsproblemen en de risicovolle situatie waarin de vele vrijwilligers werken, blijft de familie van Batoul haar humanitaire werk steunen en is ze trots op wat Batoul doet. Op de vraag of ze een specifieke boodschap heeft voor haar land of de wereld antwoordde Batoul: "Mijn werk is mijn boodschap. '

Vrijwilligers Eerste hulp 

Eerste hulp vrijwilligers werken in twee shifts per dag, van elk 12 uur. Nieuwe vrijwilligers krijgen een week training in eerste hulp, gevolgd door een gevorderde EHBO-opleiding van twee weken, zodat ze klaar zijn om zelfs bij complexe noodsituaties te helpen. Tot slot volgen ze een cursus in het uitvoeren van kleine chirurgische ingrepen.
 
Er zijn minstens 3.000 vrijwilligers actief bij hulpacties en ongeveer 10.000 vrijwilligers zijn opgeleid om ondersteuning te bieden bij noodhulp, eerste hulp, contactherstel, distributie van hulpgoederen en andere prioritaire activiteiten.

Aan de slag: een autobom 

Aan het einde van het gesprek met Batoul kregen de vrijwilligers een radiobericht om te reageren op een autobom nabij een van de scholen in Damascus waar honderden ontheemde families zijn ondergebracht. Batoul ging direct met het medische noodhulpteam naar de plek van de explosie.