Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Persoonlijke verhalen Khaled traint nieuwe vrijwilligers

Khaled traint nieuwe vrijwilligers

 Khaled

Khaled.jpg
Foto: Martin Waalboer

Khaled Alkadi is arts en Eerste Hulp Trainer van de afdeling Ruraal Damascus in Syrië. Hij werkt dus (ook) als vrijwilliger voor de Syrische Rode Halve Maan.

Gevaarlijk en onvoorspelbaar

Rode Kruis hulpverleners doen hun werk vaak onder gevaarlijke omstandigheden. Khaled: "De omstandigheden waaronder wij als vrijwilligers werken zijn gevaarlijk en onvoorspelbaar. Je kunt je niet voorbereiden op wat je tegenkomt. Het gaat altijd anders dan je denkt. Soms zit je opeens tussen bommen of salvo’s".

Bescherming door neutraliteit

Meestal is het embleem van het Rode Kruis (of de Rode Halve Maan) op hun kleding, materiaal of auto de enige bescherming die ze in conflictgebieden of noodsituaties hebben. Khaled: "De enige bescherming die we genieten, is dat men ons accepteert omdat we neutraal zijn. Tijdens het werk zorgen we voor zo veel mogelijk veiligheid door ons te houden aan de regels en afspraken: hoe communiceer je met de mensen en met de checkpoints bijvoorbeeld?".

Emotioneel zwaar werk

Het werk van een Rode Kruis vrijwilliger kan heel zwaar zijn. Khaled: "Tijdens het uitvoeren van onze taken hebben we geen tijd en ruimte voor persoonlijke gevoelens als angst en wanhoop. Gefocust op het helpen vergeet je jezelf. Als je soms even alleen thuis bent, heb je wel de herinneringen en weet je wel eens niet wat je moet doen met je emoties. We worden wel goed voorbereid en begeleid, maar we staan onder grote druk en alles gaat heel snel. Voor degenen die een nervous breakdown krijgen, is er extra psychische bijstand. Ook steunen we elkaar. Eigenlijk zijn we inmiddels elkaars familie geworden".

Trainen van nieuwe vrijwilligers

Khaled traint nieuwe vrijwilligers. "Dat gaat heel goed, juist omdat we zo dicht bij de werkelijkheid staan. De vrijwilligers zijn heel gemotiveerd omdat ze de slachtoffers kennen. We spreken over “voor de crisis”, “de crisis” en ‘na de crisis’: vóór ons ligt de taak om het land weer op te bouwen en de getraumatiseerden, gewonden, ontheemden en verweesden na de oorlog te helpen".

Oriënteren op andere mogelijkheden

Khaled is een van de vijf vrijwilligers die in september 2012 op werkbezoek was in Nederland. Khaled: "We hebben veel geleerd van landen als Irak en Libië. Nu, hier in Nederland, zijn we ons aan het oriënteren op andere mogelijkheden. Want ons werk gaat straks gewoon door."