Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Persoonlijke verhalen Rima Kamal over de hulpverlening in Syrië

Rima Kamal over de hulpverlening in Syrië

 Rima Kamal

kamal_rima_150.jpg

Rima Kamal van het Rode Kruis vertelt in een interview met Michael Lipin van Middle East Voices hoe het Rode Kruis opereert in Syrië. Hier leest u een deel van dit interview.

Hulpkonvooien

Dagelijks en wekelijks gaan er hulpkonvooien naar verschillende provincies in Syrië. Kamal: “Deze [hulpkonvooien] zijn geladen met hulpgoederen die sterk afhankelijk zijn van de beoordeelde behoeften in de betreffende plaats. Onze laatste zending naar Aleppo bestond vooral uit matrassen en dekens. Nu weten we dat ontheemden in Aleppo dit niet nodig hebben, dus deze keer sturen we dan alleen voedselpakketten”.

Behoeften in kaart brengen

Medewerkers van het Rode Kruis gaan zo vaak mogelijk het land in om de behoeften van de mensen te beoordelen. Zo zien ze met eigen ogen wat de situatie is, en begrijpen ze door gesprekken wat de mensen hebben meegemaakt. Deze excursies worden gemaakt als de situatie veilig genoeg is.
 
Kamal: “Onlangs is er een team naar Homs gegaan. Nu zitten er vier internationale medewerkers die samen met een aantal nationale medewerkers de situatie in verschillende delen van Homs beoordelen, om een duidelijk beeld te krijgen van wat voor hulp in Homs nodig is. Ik ben op weg naar Latakia, waar we ontheemden zullen ontmoeten en waar we gemeenschappen bezoeken en met de mensen praten”.

Moeilijke bereikbare gebieden

De hulpinspanningen concentreren zich in Damascus. Vanaf daar gaan hulpkonvooien naar verschillende delen van het land. Het is vaak lastig om gebieden te bereiken waar rebellen actief zijn, want de risico's zijn zeer groot. Kamal: “We erkennen dat er grote problemen zijn bij de toegang tot bepaalde gebieden in heel Syrië, zoals Aleppo, Deir el-Zour en al-Hasakeh en Idlib, de gebieden in het noordelijke deel van het land die ook zwaar getroffen zijn door de gevechten [...]. Soms onderhandelen we ook over de toegang tot deze plaatsen en proberen we hulp naar deze plaatsen te brengen. Daarin zijn we geslaagd, maar we erkennen dat het niet genoeg is en er meer moet worden gedaan”.

Grensoverschrijdende operaties

Het Rode Kruis is volgens Kamal bereid de mogelijkheden te verkennen voor grensoverschrijdende activiteiten om mensen in nood te bereiken. Kamal: “Maar ik denk dat deze grensoverschrijdende operaties niet het probleem van de hulp voor bepaalde gebieden oplossen, omdat veel van de slachtoffers zich bevinden in en rond stedelijke centra die zeer moeilijk te bereiken zijn vanaf de grensgebieden […]. Ik denk dat het belangrijkste is dat de oorlogvoerende partijen de hulpkonvooien respecteren en het hen mogelijk maken om hun werk te kunnen doen en de mensen in nood te bereiken.”

Uitdagingen

Het Rode Kruis heeft een aantal uitdagingen als het gaat om de manier waarop hulp de mensen in nood bereikt. Kamal: “Er zijn verschillende incidenten geweest waarbij hulpkonvooien in beslag werden genomen, waarbij een deel van de hulp van boord werd gehaald, etc. Dit zijn uitdagingen waar veel humanitaire organisaties dagelijks mee om moeten gaan, helaas […]. Wat voor ons belangrijk is, is dat iedereen de humanitaire organisatie die we zijn respecteert, en dat ze ons zoveel mogelijk proberen te helpen”.