Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Persoonlijke verhalen Salah verloor zijn collega

Salah verloor zijn collega

Salah.jpg

Salah Raya is vrijwilliger bij de Syrische Rode Halve Maan. Hij verloor zijn collega, en beste vriend, tijdens het werk in de ambulance in Syrië.

De eerste week van september bezochten Salah en vier andere hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan ons land. Hun missie: aandacht vragen voor de extreem moeilijke situatie in hun land. “Het geeft ons kracht dat Nederland zo met ons meeleeft. Maar mijn hart is in Syrië. Ik hoop dat alles goed gaat met mijn familie”, aldus Salah.

Hoe kun je in zo een situatie hulp blijven verlenen?

Salah: “We blijven altijd hameren op onze neutrale rol. We helpen iedereen. Ongeacht bij welke strijdende partij ze horen.  In de praktijk zien de partijen en de bevolking dit ook. Het vertrouwen neemt toe.”

Medewerking Assad

De Syrische president Assad maakte bekend dat het Rode Kruis zijn hulpverlening  mag uitbreiden, zolang het maar onafhankelijk en neutraal te werk gaat. Salah:  “De praktijk zal het leren. “Als de strijdende partijen vrije toegang voor hulpverleners garanderen, dan zal de situatie snel verbeteren. Het betekent ook dat onze vrijwilligers minder gevaar zullen lopen. Op dit moment zijn zes van ons om het leven gekomen. Velen zijn mishandeld. Enkelen zijn vermist of gevangen gezet.”

Merken jullie iets van de steun die jullie krijgen?

"We voelen ons enorm gesteund. Overheden, onze zusterorganisaties zoals het Nederlandse Rode Kruis, de EU en de VN. We krijgen veel hulp. Maar de noden blijven hoog. Helaas kunnen we nog veel meer steun gebruiken.”