Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Syrië winter banner.jpg
 hulp-syrie.png

1) De omstandigheden in Syrië zijn zwaar. Geldt dat ook voor hulpverleners van het Rode Kruis?

Hoe gruwelijk het ook is, in oorlog komen mensen om. Ook hulpverleners. Dat heeft het Rode Kruis de afgelopen maanden geconstateerd. Medewerkers van de Syrische Rode Halve Maan raakten ernstig gewond, gekidnapt en om het leven gekomen. Toch moet de hulp wel doorgaan en dat gebeurt ook. 

2) Kan het Rode Kruis wel in Syrië werken?

De risico’s voor hulpverleners in Syrië zijn groot. Dat levert ook een heel moeilijke situatie op. De afweging om mensen in grote nood te helpen tegenover de verantwoordelijkheid voor Rode Kruis vrijwilligers die hun werk in de meest gevaarlijke situaties moeten uitvoeren. Ook al is dat vrijwillig. Elke dag zijn er weer nieuwe risico’s voor degenen die de straat op gaan of zich in de buurt van het geweld begeven.

Het Rode Kruis werkt in dit soort geweldssituaties heel hard aan de contacten met iedereen die bij de gevechten betrokken. Zo kunnen wij hulp verlenen waar het nodig is. Wanneer de situatie te gevaarlijk wordt, is er een mogelijkheid dat het Rode Kruis vraagt om een tijdelijke gevechtspauze. Zo hebben de hulpverleners tijd om hulpgoederen te brengen en gewonden te evacueren.

3) Kan het Rode Kruis in Syrië om een tijdelijke gevechtspauze vragen, zodat hulpverlening mogelijk is?

Ja, dat kan. Het is ook al meerdere keren op kleine schaal gebeurd. Bijvoorbeeld in Homs op 11 februari. Hier heeft het Rode Kruis 80 mensen geëvacueerd. Op dinsdag 21 februari heeft het Rode Kruis om een dagelijkse gevechtspauze gevraagd van minimaal 2 uur. Het is nog niet duidelijk of dit doorgaat (d.d. 22 februari).

Wij werken bij een ramp samen met de internationale Rode Kruis-organisatie. In het land waar de ramp heeft plaatsgevonden weten ze namelijk het beste welke hulp er precies nodig is.
^Terug naar boven  

4) Het geweld in Syrië begon al in 2011. Was er toen geen hulp nodig?

 
Het Nederlandse Rode Kruis heeft begin februari 2012 aandacht voor Syrië gevraagd en een gironummer geopend. De humanitaire situatie in Syrië wordt steeds slechter en extra hulp is hard nodig. Dit betekent niet dat we pas vanaf dat moment hulp bieden.

Het Rode Kruis heeft in elk land een zusterorganisatie die daar permanent vertegenwoordigd is. En met eigen vrijwilligers en staf de hulpverlening organiseert. In dit geval is de Syrische Rode Halve Maan al sinds het begin van de onlusten en het geweld (begin 2011) betrokken bij de hulp aan de slachtoffers. Zij werken daarbij nauw samen met hulpverleners van het Internationale Rode Kruis die ook een permanente vestiging in de hoofdstad Damascus hebben.

5)Sinds wanneer is het Nederlandse Rode Kruis betrokken? 

Het Nederlandse Rode Kruis houdt sinds het begin van de onlusten en het geweld in 2011 nauw contact met collega’s van de Syrische Rode Halve Maan. Daarbij hebben we in 2011 twee ambulances gedoneerd en trainingen gefinancierd voor medische hulp met de ambulances. Deze ambulances zijn sinds midden 2011 in gebruik genomen. 
^Terug naar boven 

6) Werkt de Syrische Rode Halve Maan voor de Syrische overheid? 

Nee. Alle Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen zijn gelijk en werken volgens dezelfde grondbeginselen. Onafhankelijkheid, onpartijdigheid en neutraliteit zijn daarbij zeer belangrijk. Om hulpverlening te organiseren is het erg belangrijk dat er met alle partijen (ook met de overheid) wordt afgestemd. Zo kan hulp zonder interventie en in relatieve veiligheid plaatsvinden.
^Terug naar boven

7) Heeft de Syrische Rode Halve Maan niets met de overheid te maken?

De Syrische Rode Halve Maan heeft duidelijke afspraken met de overheid over de humanitaire rol die zij speelt bij rampen en oorlog. Ondanks de afspraken moet de Syrische Rode Halve Maan haar taken neutraal en onafhankelijk van die overheid uitvoeren. Zo kan iedereen die hulp nodig heeft die hulp krijgen. Dit is dan ook een specifiek onderdeel van de afspraken met de overheid. 

8) Wie zorgt voor de distributie van hulpgoederen in Syrië?

In ieder land is de overheid de eerstverantwoordelijke voor het welzijn van de mensen. Ook in Syrië. De Syrische overheid heeft de coördinatie van hulp bij rampen in handen van de Syrische Rode Halve Maan gegeven. Een rol die de Syrische Rode Halve Maan al vele jaren heeft. Er zijn weinig erkende NGO’s in het land en bijna geen internationale organisaties aanwezig. Op dit overheidsbeleid heeft de Syrische Rode Halve Maan geen invloed.