Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Onrust in het Midden-Oosten Geweld in Syrië Het Rode Kruis op de grens tussen Turkije en Syrië

Het Rode Kruis op de grens tussen Turkije en Syrië

Sinds 19 september 2014 heeft de Turkse regering 8 controleposten langs de grens met Syrië geopend. Hier kunnen de vluchtende Syrische Koerden Turkije binnenkomen. Op welke manier is het Rode Kruis op de grens tussen Turkije en Syrië actief?

In tien provincies langs de Turks-Syrische grens, en met name bij de grenspost bij de Turkse stad Suruc, vangen hulpverleners van de Turkse Rode Halve Maan (TRC) de Syrische vluchtelingen op. TRC werkt bij de grensovergangen samen met de Turkse regering en andere humanitaire organisaties.

Welke hulp biedt TRC aan de Syrische Koerden die de grens oversteken?

Sinds 20 september 2014 deelt TRC flesjes water en energierepen uit aan de ontheemden. TRC  heeft mobiele keukens ingericht om warme maaltijden te bereiden voor de meest kwetsbare mensen.

Turkije kampt met een enorme instroom van vluchtelingen. Wat betekent dit voor TRC?

TRC probeert samen met de Turkse autoriteiten een inschatting te maken van de zeer instabiele situatie. De Turkse autoriteiten zullen middelen beschikbaar stellen om de meest kwetsbare mensen te helpen. Een nationale inzamelingsactie moet meer hulpmiddelen opleveren voor de Syrische operatie.

TRC helpt de Syrisch-Koerdische vluchtelingen2.JPG 

Heeft TRC plannen voor de bouw van extra opvang?

De vraag of er behoefte is aan nieuw te bouwen faciliteiten of aan uitbreiding van bestaande opvangkampen ligt momenteel bij de Turkse regering.

Wat heeft het Internationale Rode Kruis tot nu toe bijgedragen aan de vluchtelingencrisis en komt er misschien extra hulp?

Het Internationale Rode Kruis traint TRC-hulpverleners, zodat zij snel kunnen reageren op een noodsituatie.  Tegelijk zijn verschillende oproepen voor noodhulp gedaan, bedoeld om circa 250.000 vluchtelingen tot december 2015 te kunnen voorzien in de basisbehoeften. De eerste, in 2013, bracht al €35 miljoen euro op voor de noodhulp aan vluchtelingen in Turkije. Er zijn inmiddels 10.000 hygiënekits geleverd, bedoeld voor de recente stroom vluchtelingen en de mensen die al in vluchtelingenkampen verblijven. Er zijn nieuwe tenten beschikbaar gesteld aan de opvangkampen. Al deze activiteiten zijn een aanvulling op de activiteiten van TRC. Deze zorgt al sinds 2012 voor voedsel (ondersteund door het World Food Programme), onderdak, sanitaire voorzieningen, psychosociale ondersteuning en grensopvang.

TRC helpt de Syrisch-Koerdische vluchtelingen.JPG 

Hoe ziet het Rode Kruis het risico op etnische spanningen, nu Syrische Koerden massaal Turkije binnenstromen?

Het Rode Kruis is een niet-politieke beweging die is opgericht om mensen in tijden van nood te kunnen helpen. We doen dit vanuit onze fundamentele beginselen van menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, eenheid, universaliteit en vrijwilligheid. De TRC handelt in overeenstemming met deze beginselen en zorgt voor de nodige hulp aan kwetsbare mensen, ongeacht etniciteit of politieke overwegingen.

Lees meer over de hulpverlening van het Rode Kruis op de Turks-Syrische grens