Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Opsporing van familie Wat kan ik doen bij vermissing? Tips bij zoeken in het buitenland

Tips bij zoeken in het buitenland

Mobiele telefoon
 • Houdt u tijdens de buitenlandse vakantie of verblijf van u dierbare(n) contact via de mobiele telefoon? Realiseert u dan dat in het buitenland het mobiele netwerk niet altijd overal functioneert. Indien uw dierbare(n) zich in een afgelegen gebied bevindt/en, bijvoorbeeld in de bergen, een diep dal of een afgelegen gebied, kan hij of zij heel goed tijdelijk niet te bereiken zijn. Dit laatste kan ook het geval zijn binnen landen van Europa.
 • Het komt daarnaast ook voor dat reizigers hun oplader hebben vergeten of ergens zijn waar niet kan worden opgeladen. Verder kan de mobile telefoon gewoon verloren of gestolen zijn. Omdat iedereen er tegenwoordig aan gewend dat we door de mobiele telefonie snel en ‘overal’ te bereikbaar zijn wordt bij het niet opnemen van het 06-nummer in het buitenland soms te snel aan een vermissing gedacht.
Sms en/of e-mail
 • Check in uw eigen mobile telefoon of uw sms naar het buitenland wel verzonden is. Informeer daarnaast bij uw provider of het mogelijk is een leesbevestiging van een door u verzonden sms te ontvangen, zodat u kunt checken of uw dierbare(n) uw sms’jes wel opent.
 • Indien u iemand langere tijd niet kan bereiken blijf het dan niet proberen op diens 06-nummer, maar stuur een e-mail met leesbevestiging of bel de accommodatie waar uw dierbare verblijft.
Reisroute
 • Check, ook i.v.m. bovenstaande informatie, de reisroute van uw dierbare(n) om na te gaan in/ door welk gebied(en) er gereisd wordt. Betreft het bijvoorbeeld zeer afgelegen, mogelijk primitief, gebied, gebied in het hooggebergte of juist stedelijk gebied?

Indien bericht van uw dierbare(n) langer uitblijft:

Check bij naaste familie, vrienden of partner van uw dierbare wanneer zij voor het laatst van hem/haar hebben gehoord. Spreek af elkaar te bellen zodra er bericht binnen komt!
 
Reisgenoten
Reist uw dierbare alleen of met reisgenoten? Probeer contact op te nemen met de reisgenoten (of met familie van de reisgenoten in Nederland) voor meer informatie.
 
Accommodatie
 • Bel het hotel, pension, jeugdherberg, camping of verhuurder van het appartement/huisje waar uw dierbare(n) verblijft/verblijven voor meer informatie.
 • Is men daar definitief vertrokken of niet teruggekeerd na een dagtocht of wandeling vraag dan naar informatie m.b.t. de verdere reisplannen, de bestemming van de dagtocht of naar de wandelroute. Check of uw dierbare zijn/haar/hun bagage heeft meegenomen of achtergelaten.
 • Indien uw dierbare(n) na het donker worden niet is/ zijn teruggekeerd van een wandeltocht, s ’nachts niet is/zijn teruggekeerd van een dagtocht of voor de uitcheckdatum uit de accommodatie is/ zijn verdwenen( terwijl de bagage nog wel aanwezig is), doet u veiligheidshalve melding van vermissing in Nederland.
 •  Vraag de eigenaar van de accommodatie ook de vermissing bij de lokale politie te melden.
Weersomstandigheden
Check op internet en via deze link: www.weeronline.nl of er recent extreme weersomstandigheden zijn geweest in het gebied waar uw dierbare(n) verblijft/ven. Denk aan een storm of hevige regenval die mogelijk telefoon- en internetverkeer onmogelijk hebben gemaakt.
 
(Natuur)rampen
Is er op/rond de reisbestemming van uw dierbare(n) een natuurramp als extreme storm (orkaan, tyfoon), overstroming of aardbeving geweest en maakt u zich zorgen of uw dierbare hierbij iets overkomen is?

Bankgegevens vermiste

 • Indien uw vermiste dierbare zijn bankzaken op internet regelt en u hebt hier toegang toe, controleer dan of, waar en wanneer hij/zij in het buitenland gepind of betaald heeft.
 • Indien vermiste de bankafschriften thuis ontvangt, controleer deze dan.
 • Indien de vermiste zelfstandig woont en u toegang heeft tot diens huis kunt u de afschriften ophalen. Geef de verkregen informatie aan de politie door, ook wanneer hij/zij geen geld opneemt of betalingen verricht!
 • Neem contact op met de bank- of creditcarduitgever van de vermiste en probeer na te gaan of hij of zij na de vermissing geld heeft opgenomen. Nog beter is dat u persoonlijk bij het bankfiliaal langs gaat om dit na vragen. Benadruk dat het u niet om de privé-informatie over uw dierbare te doen is, maar dat hij/zij als vermist is opgegeven bij de politie en dat u naar aanwijzingen zoekt of hij/zij in leven is. Let wel: Om privacy redenen mag de bank u deze informatie officieel niet geven, maar u kunt het wel altijd proberen.
 • Indien de politie een aanwijzing heeft voor een onvrijwillige verdwijning hoort het bij het politieonderzoek om de banktransacties van de vermiste na te gaan. Vraag bij de politie na of zij dit van plan zijn te gaan doen of dat dit tot de mogelijkheden behoort.
 • Indien de vermissing langer aanhoudt, en de vermiste rood staat/dreigt te staan, stort u telkens een klein bedragje op diens rekening. Hierdoor is hij/zij gedwongen voor levensonderhoud regelmatig te pinnen. Vaak vormen de pintransacties van de vermiste het enige spoor naar waar hij/zij zich wanneer ophield. Deze tip is vooral belangrijk bij vermisten die in verwarde, depressieve of psychotische toestand in het buitenland vermist zijn geraakt en bij weglopers jonger dan 18 jaar die naar het buitenland zijn gegaan.