Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Voorbereiding op rampen Rode Kruis Prinses Margriet Fonds Projectvoorbeelden Colombia

Colombia

 PRINSES MARGRIET FONDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer

In Colombia verdrogen diverse landbouwgebieden, waardoor de voedselzekerheid in gevaar komt. Ook komen door de droogte meer bosbranden voor, wat onder meer tot erosie leidt. De lagergelegen kustgebieden zijn het meest kwetsbaar. Daar heeft de bevolking ook te kampen met hevige regenval, windstormen en orkanen – en de stijging van de zeespiegel. 

Waar? 

Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt projecten bij lokale gemeenschappen in de departementen La Guajira en Magdalena.

Hoe?​

  • Bijna 400 vrijwilligers leren over klimaatverandering en gevolgen daarvan voor hun regio’s. Ook is er de campagne ‘Un minuto al aire’, die erop is gericht om via de televisie vele duizenden mensen te bereiken met boodschappen van 1 minuut over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.
  • De capaciteit van de zustervereniging in Colombia om snel en adequaat te reageren als een ramp zich voordoet is verbeterd door het opzetten van zogeheten Emergency Response Units. Dat zijn parate hulpteams die in staat zijn om direct te reageren in het geval van een ramp. Ter ondersteuning zijn in de departementen Early Warning Systems operationeel.
  • In El Pájaro (La Guajira) is een lokale vissersgemeenschap die te kampen had met kust-erosie en overstromingen. Door de bouw van twintig woningen op een veilige plek landinwaarts zijn zij geholpen.
  • In Pueblo Viejo (Magdalena) leeft een gemeenschap op een smalle landtong tussen de zee en een lagune, waardoor de inwoners erg kwetsbaar zijn voor overstromingen. Door de oprichting van een rampencomité en het uitwerken van waarschuwingssystemen en evacuatieplannen is de gemeenschap beter voorbereid op een ramp. De drinkwatervoorziening is bestand tegen overstromingen. Ook is een plaatselijke gezondheidspost opgezet.