Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Voorbereiding op rampen Rode Kruis Prinses Margriet Fonds Rampenvoorbereiding Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

 PRINSES MARGRIET FONDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer

​Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 250 miljoen mensen getroffen door een ramp. Naar schatting komen daarbij 120.000 mensen om het leven. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven, omdat niet alle landen deze gegevens goed bijhouden. Het aantal getroffenen varieert van jaar tot jaar. In 2010 kwamen meer dan 300.000 mensen om het leven door natuurgeweld. Dat was het hoogste aantal sinds 1993.  

Impact

Droogte, aardbevingen/tsunami’s en zware stormen hebben de grootste impact op mensen. De tsunami bij Japan in 2011 eiste zo’n 25.000 mensenlevens. Door langdurige droogte kwam in hetzelfde jaar in de Hoorn van Afrika een veelvoud daarvan om het leven. 

Stijging aantal rampen

Het aantal rampen is de afgelopen twintig jaar sterk gestegen. Van zo’n 200 rampen per jaar in de jaren tachtig is dit aantal tot bijna 400 toegenomen. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het veranderende klimaat, want juist weer-gerelateerde rampen zijn vrijwel verdubbeld.
 
De economische schade is in de laatste dertig jaar vervijfvoudigd. In 2010 beliep de schade volgens het World Disaster Report 240 miljard dollar.