Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Voorbereiding op rampen Rode Kruis Prinses Margriet Fonds Rampenvoorbereiding Rampen wereldwijd

Rampen wereldwijd

 PRINSES MARGRIET FONDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer

Sommige continenten of regio’s worden vaker door rampen getroffen dan andere. In Europa zijn extreme regenval (met overstromingen) en hittegolven de belangrijkste oorzaken van rampen. In Afrika en delen van Azië zijn dat overstromingen en droogte. In Noord-Amerika doen zich veel rampen voor door tropische stormen en orkanen. Daarnaast zijn er aan de westkust van Noord- en Zuid Amerika veel aardbevingen, net als in Oceanië en delen van Azië. En in Australië zijn overstromingen en bosbranden door droogte de belangrijkste vormen van rampen.  

Waarschuwingssystemen

In vulkanische gebieden komen soms uitbarstingen voor. Onder meer door goede waarschuwingssystemen (een vorm van preventie) is het aantal dodelijke slachtoffers relatief laag. Maar de neerslaande as kan een groot gebied wel onbewoonbaar maken. Daardoor kan het aantal getroffenen wel heel groot zijn.

Kracht van de natuur 

Begin 2011 zagen we hoe groot de verwoestende kracht van een tsunami kan zijn. De aardbeving zelf eiste nauwelijks slachtoffers. De verwoestende golf die vele kusten overspoelde des te meer. Ook de kerncentrale van Fukushima werd verwoest. Daardoor werd een grote regio getroffen door straling. Zo kan de ene ramp de volgende veroorzaken.