Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Voorbereiding op rampen Rode Kruis Prinses Margriet Fonds Rampenvoorbereiding Oorzaak van rampen

Oorzaak van rampen

 PRINSES MARGRIET FONDS

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer

Onderzoek wijst uit dat rampen de laatste twintig jaar steeds vaker voorkomen. Waarschijnlijk heeft dit met de verandering van het klimaat te maken. Met name het aantal rampen door extreem weer is vrijwel verdubbeld. Denk aan extreme hitte of juist koude. Aan zware stormen, overvloedige regen- of sneeuwval en overstromingen. En vooral aan periodes van grote droogte die oogsten vernietigen en bosbranden veroorzaken.  

Rampzalige gevolgen

Ook aardbevingen en tsunami’s hebben vaak rampzalige gevolgen. Die komen net zo vaak voor als in het verleden. Maar steeds meer mensen wonen dicht op elkaar, en vaak in slecht gebouwde huizen. Daardoor neemt het aantal mensen dat door zo’n ramp wordt getroffen wél toe.  

Preventie

Met name arme landen hebben erg te lijden onder rampen. Dat komt omdat arme mensen extra kwetsbaar zijn. Ook is er vaak niet genoeg geld voor wederopbouw. De economie komt tot stilstand en de bestaanszekerheid van mensen is direct in het geding. Een ramp heeft daardoor enorme gevolgen. In enkele seconden kan het ontwikkelingswerk en de armoedebestrijding van vele jaren teniet worden gedaan. Met name hier kan preventie en risicoreductie een enorm verschil betekenen.