Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp wereldwijd Voorbereiding op rampen Projecten Colombia

Colombia

In het noorden van Colombia moet de lokale bevolking zien te overleven in gebieden die regelmatig door water worden overspoeld. Ook de rivier Atrata in de provincie Chocó stroomt 8 tot 10 keer per jaar over. Doordat mensen dichtbij de rivier willen wonen, worden de bomen langs de rivier gekapt. Dat maakt de oevers van de rivier zeer zwak. Bij zware regenval komen dorpen onder water te staan.   

Wat wij doen​

Het Rode Kruis helpt met praktische oplossingen. Bijvoorbeeld door het bouwen van huizen op palen om bewoners te beschermen tegen het hoge water. De huizen zijn met elkaar verbonden door een stevig netwerk van loopbruggen. Zo kunnen de bewoners bij hoog water toch naar hun werk en de kinderen naar school. De loopbruggen zijn gemaakt van recycled plastic. 

Schoon drinkwater 

We zorgen ervoor dat schoon drinkwater wordt opgeslagen in tanks. Op die manier kan er bij overstromingen geen vervuild water bij het drinkwater komen. Er is dan altijd schoon drinkwater voorradig.  

Trainingen en plannen maken 

Het is belangrijk dat inwoners weten wat ze moeten doen bij overstromingen. Rode Kruis vrijwilligers maken samen met de inwoners plannen over wat ze moeten doen bij noodsituaties. Zo kunnen de inwoners zichzelf in veiligheid brengen.​​​​