Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Als bedrijf Partners Coop Rode Kruis Fonds Veel gestelde vragen over het Coop Rode Kruis Fonds

Veel gestelde vragen over het Coop Rode Kruis Fonds

​Coop en het Rode Kruis slaan de handen ineen om kwetsbare mensen in Nederland sterker en zelfredzamer te maken. Het speciaal opgerichte fonds financiert lokale projecten van Rode Kruis-afdelingen om de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen te bevorderen én de betrokkenheid in de buurt te vergroten.

Waarom doet Coop deze actie juist voor het Rode Kruis?
Coop heeft voor het Rode Kruis gekozen, omdat het Rode Kruis het heel belangrijk vindt dat mensen elkaar kunnen helpen in noodsituaties. Samen willen we ervoor zorgen dat de betrokkenheid van buurtgenoten groter wordt, zodat niemand er alleen voor staat in tijden van nood.

 

Ik wil graag weten wat er gebeurt met het geld, kan dat?
Ja, dat kan. Je kunt je e-mailadres achterlaten. Dan houden we je op de hoogte van de activiteiten.

Wordt het geld uit het Coop Rode Kruis Fonds ook voor de vluchtelingen gebruikt?
Nee, dit fonds is opgericht specifiek om de zelfredzaamheid te vergroten in de Nederlandse samenleving. Het geld gaat dus alleen naar activiteiten die hieraan bijdragen.

Waarom wordt het geld uit het Coop Rode Kruis Fonds niet gebruikt voor de vluchtelingen?
Op giro 6868 werft het Rode Kruis specifiek voor vluchtelingen. Het geld uit het Coop Rode Kruis Fonds is speciaal opgericht om een bijdrage te kunnen leveren aan betrokkenheid in de buurt. En om kwetsbare mensen zelfredzamer te maken, zodat niemand in geval van nood alleenstaat.

Kan ik het Coop Rode Kruis Fonds extra steunen?
Je kunt direct online doneren of zelf geld overmaken naar IBAN NL58 INGB 0000 0062 51 o.v.v. Coop Rode Kruis Fonds, ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Over zelfredzaamheid en de activiteiten in de buurt


Wat betekent zelfredzaamheid?
Zelfredzaamheid heeft zowel op individuen als op gemeenschappen betrekking. Voor het Rode Kruis  betekent zelfredzaamheid: 'jezelf weten te redden in een noodsituatie (in en om het huis) met alle mogelijkheden die je hebt'. In het geval van een gemeenschap betekent het dat mensen samen anderen willen - en kunnen helpen in een noodsituatie. 

Voor wie zijn de activiteiten precies bedoeld?
Meer dan 3,3 miljoen Nederlanders zijn op de één of andere manier verminderd zelfredzaam. Denk aan ouderen, chronisch zieken, mensen met een  handicap of een beperking, maar ook mensen die in een sociaal isolement leven en niemand hebben om op terug te vallen. In een noodsituatie lopen zij meer risico dan anderen. Het Rode Kruis organiseert juist voor kwetsbaren groepen activiteiten. Per regio en activiteit is dit verschillend.

Ik wil zelf meedoen met een activiteit van het Rode Kruis, kan dat?
Wil je meedoen aan een activiteit? Informeer bij het Rode Kruis in jouw buurt naar de mogelijkheden. 


Ik wil graag helpen bij het opzetten van een activiteit in de buurt, kan dat?
Wat fijn dat je dit wilt doen. Om mee te helpen moet je vrijwilliger worden van het Rode Kruis. Geef je op als vrijwilliger bij de Rode Kruis-afdeling in jouw buurt.