Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Als bedrijf Partners Nationale Postcode Loterij Extra project Mongolië succesvol afgerond

Extra project Mongolië succesvol afgerond

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in februari 2011 ontving het Rode Kruis een prachtige extra bijdrage van 1,3 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor het project "Nieuwe bronnen, nieuwe kansen - Drinkwater en hygiëne voor gestrande nomadenfamilies in Mongolië".

Een gezonde toekomst voor nomadenfamilies in Mongolië

Dankzij dit extra project hebben 60.000 voormalige nomadenfamilies in Mongolië een gezonde toekomst. Gedwongen door de  extreem koude winters en hete zomers zijn deze families naar de stad getrokken op zoek naar een beter bestaan. Daar hebben zij zich gevestigd in sloppenwijken, zonder toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Om hun gezondheidssituatie te verbeteren heeft het Rode Kruis verschillende activiteiten uitgevoerd.

Sloppenwijk Ulaanbaatar_web.jpg 

Toiletten voor families en schoolkinderen 

In de sloppenwijken van Ulaanbaatar en district Sumber Sum in de Gobi Woestijn, hebben bijna 1.000 families een eigen toilet gekregen en zijn zij getraind om deze zelf te onderhouden en repareren. Daarnaast zijn op tien basisscholen de sanitaire voorzieningen verbeterd. Hier hebben dagelijks 10.000 kinderen en 1.500 peuters profijt van. Op de scholen zijn verder 150 leerlingen speciaal getraind, om 3.500 van hun leeftijdsgenootjes 'handen was les' te kunnen geven.

Nieuw toilet voor familie_web.jpg 

Waterkiosken en voorlichting over goede hygiëne

Om de bewoners van de sloppenwijken van schoon drinkwater te voorzien zijn er in de sloppenwijken zeven waterkiosken gebouwd en gerenoveerd. Ook zijn er 120 wijkbewoners als Rode Kruis vrijwilliger geworven en opgeleid. Via huisbezoeken en in zeven speciaal gebouwde traditionele Ger tenten geven zij voorlichting aan hun medebewoners over het belang van goede hygiëne. Het Rode Kruis heeft de waterkiosken geleidelijk overgedragen aan het Mongoolse waterleidingbedrijf, zodat de continuïteit van de watervoorziening gewaarborgd blijft. Daarnaast blijven de lokaal geworven Rode Kruis vrijwilligers actief betrokken bij de kiosken en het geven van voorlichting.

Kindjes bij nieuwe waterkiosk_web.jpg 

Met dank aan de deelnemers van de Postcode Loterij!

Dit extra project is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Postcode Loterij. Om hen te bedanken is in november 2014 een speciale advertentie geplaatst in de Metro:

Bedankadvertentie Nieuwe bronnen nieuwe kansen_nov 2014.bmp