Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Jongeren Studentendesks Studentendesk Nijmegen

Studentendesk Nijmegen

De Studentendesk van Nijmegen is in korte tijd van een klein onderdeel van de Rode Kruis-afdeling in Nijmegen uitgegroeid tot een grote en actieve desk, bestaande uit ongeveer 60 studenten met zeer uiteenlopende achtergronden. Deze snelle groei is te danken aan de vele uiteenlopende projecten en commissies die de desk te bieden heeft, waardoor er voor ieder wat wils is. Daarnaast is de bereidwilligheid van de studenten om hulp te bieden aan de lokale Nijmeegse bevolking groot, wat natuurlijk niet vreemd is in een stad waar het socialisme altijd vele aanhangers heeft gekend.

Verschillende invalshoeken

De meerderheid van onze commissieleden en vrijwilligers studeert geneeskunde, maar er zijn ook genoeg andere studies vertegenwoordigd, denk daarbij bijvoorbeeld aan rechten, Nederlands en psychologie. Door deze gemengde samenstelling van commissies worden verschillende invalshoeken gecombineerd, waardoor er originele ideeën ontstaan die vaak uitmonden in succesvolle projecten.

Commissies

Op dit moment zijn er 15 lopende commissies die op verschillende manieren in en rondom Nijmegen de zelfredzaamheid van de burgers verbeteren. Nu vraag je je waarschijnlijk af: 'Zelfredzaamheid verbeteren, op wat voor manier dan?' Daarom een greep uit onze commissies:

-          Het Ouderenproject: een project waarbij er activiteiten voor ouderen worden georganiseerd, die op verschillende vlakken kunnen bijdragen aan hun zelfstandigheid en plezier. Voorbeelden van activiteiten zijn een iPad/computercursus of een avondje koken en bakken.

-          Taal is leuk voor iedereen (TILVI): een voorleesproject voor kinderen met een taalachterstand. Hierbij is er een commissie die contact legt met basisscholen en afspraken maakt over het voorlezen, en zijn er vrijwilligers die daadwerkelijk samen met de kinderen gaan lezen.

-          Blijf-van-mijn-lijf-huis. De commissie zet zich in om activiteiten te bedenken voor de vrouwen die hier verblijven, waardoor ze zich weer enigszins kunnen ontspannen, en waar ze tegelijkertijd ook iets van kunnen leren. Een goede combinatie van deze twee doelen is bijvoorbeeld een zelfverdedigingscursus, een activiteit die afgelopen jaar zeer succesvol was.

Ideeën

Naast bovengenoemde commissies is er binnen de desk natuurlijk nog meer te doen, denk daarbij aan een EHBO voor basisschoolkinderen-commissie, een EHBO voor Studenten-commissie, een voedselhulpproject voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank, etcetera. Bovendien staan we meer dan open voor nieuwe projecten, en zijn we daarvoor altijd op zoek naar nieuwe ideeën en commissieleden of vrijwilligers die ons daarmee willen helpen.

Bestuur

De desk wordt op dit moment bestuurd door zes meiden die allemaal een aantal van deze commissies coördineren, en daarnaast ook algemene bestuurstaken vervullen. Daarnaast hebben de commissies bijna allemaal een eigen projectleider, die samen met het coördinerend bestuurslid de commissieleden aanstuurt.

Flexvrijwilliger

Als laatste bestaat de desk ook uit flexvrijwilligers, die vrijblijvend helpen bij grote georganiseerde activiteiten (zoals een Sinterklaasfeest voor minder bedeelde gezinnen uit Nijmegen).

Keuze

Je kunt bij ons dus aan de slag in een commissie als projectleider of commissielid, of gewoon op vrijblijvendere basis als flexvrijwilliger. Daarnaast komen er één keer per halfjaar ook plekken vrij in het bestuur.

Gezelligheid

Tot slot vinden wij het als bestuur belangrijk dat de studenten die bij ons actief zijn, ook af en toe in het zonnetje worden gezet om ze te bedanken voor hun tijd en inzet. Daarom organiseren wij eens in het halfjaar een borrel om onze studenten te bedanken, en is het voor de commissies mogelijk om (deels) door ons gesponsord op commissie-uitje te gaan. Gezelligheid binnen de desk is namelijk een speerpunt van ons, omdat wij geloven dat een goede sfeer er voor zorgt dat mensen zich langer en gemotiveerder blijven inzetten voor het goede doel.

Geinteresseerd?

Ben je na dit verhaal geïnteresseerd geraakt in ons, of heb je vragen en wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar studentendesknijmegen@rodekruis.nl!