Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Overige manieren van steunen Projecten Gouden Kronen Plan

Projecten Gouden Kronen Plan

Gouden Kronen Plan 2015:
Voorbereiden op rampen in Haïti


Wist u dat u iets onbetaalbaars kunt doen voor mensen die regelmatig getroffen worden door natuurrampen? Dit kan door deel te nemen aan het Gouden Kronen Plan van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds zet zich in voor kwetsbare mensen die keer op keer getroffen worden door natuurrampen. Door  preventieve en innovatieve projecten die mensen beter beschermen en voorbereiden. In 2015 gaat de opbrengst van het Gouden Kronen Plan naar voorbereiding op rampen in Haïti. Haiti.jpg

 

Rampbestendige schoolgebouwen

Haïti heeft regelmatig te kampen met orkanen en aardbevingen. Vooral in afgelegen gebieden zijn er nauwelijks of geen veilige schuilplaatsen te vinden, omdat gebouwen met stevige constructies ontbreken. Vaak is het lokale schoolgebouw de enige mogelijkheid voor een geschikt onderkomen. In de praktijk blijken deze scholen niet altijd aan de eisen van een veilige evacuatieruimte te voldoen. Met uw steun kan het Rode Kruis een schoolgebouw geschikt maken als evacuatiecentrum en zo 15.000 mensen een veilig onderkomen bieden.     

rampbestendige-schoolgebouwen.jpg 

Bouwen van dammen

Haïti is extreem kwetsbaar voor natuurrampen. Door massale ontbossing en niet-duurzame landbouwmethoden worden grote delen van het platteland bedreigd door erosie en woestijnvorming. Het gevolg hiervan zijn enorme modderstromen en overstromingen na extreme regenval. Een enorme ramp voor de lokale bevolking en boeren in het dal. Om deze situatie te verbeteren, plant het Rode Kruis in samenwerking met de lokale bevolking de hellingen in met grassen en wordt in het midden van het ravijn een cascade van dammetjes gebouwd. Zo wordt het water afgeremd en is de afvoer gelijkmatiger. We helpen hiermee zo’n 200 boeren en hun families, die land hebben in het ravijn. 

bouwen-van-dammen.jpg 

​Gouden Kronen Plan 2014:
Voorbereiden op rampen in de Filipijnen

   
In 2014 is de opbrengst van het Gouden Kronen Plan besteed aan voorbereiding op rampen in de Filipijnen.

 

De Filipijnen

De Filippijnen kennen een tropisch klimaat met hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. Een grote hoeveelheid neerslag valt uit tropische stormen en tyfoons, waarvan er jaarlijks gemiddeld zeven tot tien over Filipijns grondgebied trekken. Voor de lokale bevolking zijn de gevolgen hiervan rampzalig.

  Filipijnen.jpg 

Mangroves als golfbreker voor de kust

Samen met het Filipijnse Rode Kruis  zijn in de provincie Surigao del Norte nieuwe mangrovebossen aangeplant en bestaande mangrovebossen versterkt. Mangroves werken als een natuurlijke buffer langs de kust en riviermondingen van dorpen. Zo is de kans op overstromingen stukken verkleind.    

Mangroves.jpg 

Waarschuwingssystemen

Mede dankzij de opbrengst van het Gouden Kronen Plan heeft het Rode Kruis waarschuwingssystemen opgezet in zeven dorpen in de Filipijnen. Bij dreigend natuurgeweld wordt zo de hele gemeenschap gewaarschuwd. Door middel van megafoons en watermeetpunten kan de bevolking sneller in actie komen als plotseling een overstroming dreigt. Daarnaast zijn vrijwilligers getraind in rampenmanagement, eerste hulp, maar ook in reddend zwemmen. Zo weten zij hoe te handelen in een noodsituatie of tijdens een evacuatie.

waarschuwingssystemen.jpg 

Doe ook mee!

Het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds krijgt een flinke steun in de rug van honderden tandartsen die namens hun patiënten gouden kronen doneren. Doe ook mee met het Gouden Kronen Plan door je online aan te melden of te bellen met het Rode Kruis op: 070 – 44 55 678. Bij ons Service Center kunt u enveloppen aanvragen om de gouden kronen in te verzamelen en te versturen. Tevens kunt u posters aanvragen om uw patiënten bekend te maken met de actie. Hartelijk dank!

direct-aanmelden.png