Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Projectteams Voorlichting

Voorlichting

"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." Een bekende uitspraak van Nelson Mandela. Ook het Rode Kruis gaat regelmatig bij scholen langs om leerlingen te laten zien wat we zoal doen. We hebben verschillende educatieve programma's, zoals:

Gastlessen Serious Request
In de periode voorafgaand aan Serious Request gaan vrijwilligers langs scholen om gastlessen te geven. We leggen leerlingen uit wat een stille ramp betekent en dat veel mensen niet de hulp krijgen die wij in Nederland kennen. Er worden vragen gesteld en spelletjes gespeeld om leerlingen bij het onderwerp te betrekken.

Humanitair Oorlogsrecht
De verspreiding van het humanitair oorlogsrecht is van oudsher één ​van de kerntaken van het Rode Kruis. We verzorgen op universiteiten en hogescholen colleges over humanitair oorlogsrecht. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de rol van het Rode Kruis in conflictgebieden of oorlogsrecht en internationaal strafrecht.​

Hero of Humanity
Stel je voor: je zit lekker met je vrienden te chillen op een festival. Ineens hoor je een harde knal en zie je overal rook. Je weet niet wat er aan de hand is en of je zelf gevaar loopt. Wat doe je? Ga je helpen, of niet? Dit is een van de dilemma's die jongeren voorgeschoteld krijgen in het interactieve spel Hero of Humanity. Het programma is ontwikkeld voor scholieren en studenten in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan langs scholen om het spel te spelen en jongeren na te laten denken over wat zij zouden doen in een noodsituatie.

Hero of Humanity bij Bevrijdingsfestival_5.jpg