Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Schenken Schenk via testament Voorbeelden nalatenschappen

Voorbeelden nalatenschappen

Bekijk de TV-uitzending 'De Nalatenschap'

Op 14 augustus 2014 om 18:25 op Nederland 2  werd bij Omroep Max het programma De Nalatenschap uitgezonden. U kunt deze aflevering terugkijken met uitzeding gemist. In deze aflevering staat de nalatenschap van mevrouw Van der Velde centraal. Zij had het Rode Kruis in haar testament opgenomen. 
 
Jarenlang werkt mevrouw van der Velde als gezinsverzorgster, hiervoor volgt ze een verpleegstersopleiding. Zo komt ze in contact met het Rode Kruis, en besluit ze dit goede doel op te nemen in haar testament. Samen met Eric van Leeuwen van het Rode Kruis wikkelt erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende de nalatenschap af. Daarbij stuiten ze op spullen met een grote historische waarde. Het programma is na 14 augustus ook te zien via Uitzending gemist.

Een bijzonder erfstuk...

Uit de nalatenschap van de heer Siegerdsma uit Leeuwarden verkreeg het Rode Kruis een bijzonder erfstuk: een renpaard! Het Rode Kruis heeft, overeenkomstig haar beleid, met deskundige hulp het renpaard verkocht, en de opbrengst in dank aanvaard.

Het Rode Kruis in onze woonplaats...

"Mijn vrouw is tijdens de laatste jaren van haar leven regelmatig mee geweest met uitstapjes die door de Rode Kruis afdeling in onze woonplaats werden georganiseerd. Die mooie momenten hielpen ons in een moeizame periode. Omdat ik ook andere mensen die hulp van harte gun, neem ik het Rode Kruis op in mijn testament." Citaat uit een brief van de heer Vermeulen uit Eindhoven.


Omdat ik kinderen heb...

"Ik heb niet zoveel na te laten, en bovendien heb ik ook kinderen". Dat zei mevrouw Witteveen uit Rotterdam toen ze ons belde over de mogelijkheid om iets na te laten aan het Rode Kruis. Ze bestemde uiteindelijk een bedrag van €1000,- via een legaat voor het Rode Kruis. Natuurlijk komen er bij nalatenschappen ook wel grotere bedragen voor, maar het Rode Kruis is heel dankbaar voor dit legaat. Niet alleen vanwege het bedrag zelf, maar ook omdat mevrouw Witteveen zo haar betrokkenheid bij ons werk heeft getoond.


Beter onderwijs...

Het was de wens van mevrouw Veldman haar nalatenschap te gebruiken voor scholing van kinderen in de armste landen. In totaal schonk zij bijna €400.000. Het geld werd onder andere ingezet in landen als Colombia, Kirgizstan en Namibië. In Honduras werd een project gesteund om zestien scholen op te knappen, die orkaan Mitch verwoest had. Naast het beschikbaar stellen van lesmateriaal en het opknappen van de scholen zelf, kregen kinderen voorlichting om zich voor te bereiden op (natuur)rampen.
 
Namen van sommige personen en plaatsen zijn om privacyredenen gefingeerd
​​​