Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Als school of jongere Voorlichting Humanitair Oorlogsrecht

Voorlichting Humanitair Oorlogsrecht

Humanitair oorlogsrecht. Het klinkt als een contradictio in terminis. Is er recht in oorlog? Ja, zelfs in oorlog is niet alles geoorloofd! En het oorlogsrecht is actueler dan ooit: op veel plekken in de wereld wordt gevochten en bij een gewapende strijd gelden regels. Kan jij goed uitleggen en heb je interesse in het oorlogsrecht, wellicht is het geven van gastlessen over humanitair oorlogsrecht (HOR) iets voor jou.

Juist in vredestijd is voorlichting over humanitair oorlogsrecht belangrijk.  Eenmaal in oorlog, zijn strijders veel moeilijker te bereiken voor voorlichting. Het Rode Kruis richt zich daarbij vaak op jonge mensen; zij zijn goed te bereiken in groepen, omdat ze nog op school zitten en zij de toekomst zijn.

Als hoeder van het humanitair oorlogsrecht hecht het Rode Kruis hier veel waarde aan en zal het altijd zijn best blijven doen de grenzen aan oorlog aan te blijven geven.

Zie jij het zitten om bijvoorbeeld uit te leggen dat kinderen geen doelwit mogen zijn en dat een gevecht moet stoppen als een soldaat gewond raakt? Bekijk dan snel de HOR-pagina en meld je aan als HOR-vrijwilliger.