Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Als school of jongere Humanitair oorlogsrecht

Humanitair oorlogsrecht

​Zelfs aan oorlogen zitten grenzen. Niet schieten op vrouwen en kinderen. Als iemand gewond is, stop het gevecht. Dat soort simpele regels zijn er in oorlogstijd en het is belangrijk die regels onder de aandacht te brengen, zodat mensen iets van menselijkheid kunnen brengen in onmenselijke omstandigheden. Het Rode Kruis licht leerlingen, studenten, militairen en andere geïnteresseerde graag in over humanitair oorlogsrecht.

​Waarom is humanitair oorlogsrecht in vredestijd belangrijk?
Het antwoord is simpel; in oorlogstijd hebben mensen andere dingen aan hun hoofd en zijn ze moeilijk bereikbaar. Dus vandaar dat het Rode Kruis juist in vredestijd mensen voorlicht en het liefs jonge mensen, want zij zijn goed bereikbaar op onderwijsinstellingen.

Wilt u weten wat het Rode Kruis doet in conflictgebieden?
Het Rode Kruis doet van alles om kwetsbare mensen te beschermen in oorlogsgebied en zelfs in oorlogsgebied de strijdende partijen te wijzen op het humanitair oorlogsrecht. Als school of onderwijsinstelling kunt u bij uw lokale Rode Kruis afdeling aangeven dat u graag een Rode Kruis vrijwilliger op uw school of onderwijsinstelling voorlichting laat geven. Het Rode Kruis stuurt dan een gemotiveerde, kundige vrijwilliger met verstand van zaken die de kinderen of studenten meeneemt in de wereld van het humanitair oorlogsrecht.