Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Spreekbeurt toolkit

Een spreekbeurt houden over het Rode Kruis

Wat leuk dat je op zoek bent naar informatie over het Rode kruis. Wist je dat wij een spreekbeurttoolkit voor je hebben gemaakt om je een handje te helpen? Je mag de informatie, maar ook de plaatjes gebruiken voor je werkstuk. Met onze tips wordt het vast een succes.

Bereid je goed voor op je spreekbeurt. Wat wil je precies vertellen over het Rode Kruis? Ga op zoek naar informatie en materiaal in boeken, tijdschriften, de bibliotheek en op internet. Kom je woorden tegen die je niet snapt? Zoek ze op in een woordenboek en schrijf ze in eigen woorden op. Als je goed voorbereid bent, weet je waar je over praat. Dat zorgt er ook voor dat je niet zenuwachtig hoeft te zijn.  

Aan de slag

Nu je de informatie hebt verzameld, ga je bepalen wat je precies wilt vertellen. Bedenk goed wat jijzelf interessant vindt en wat je klasgenoten willen weten.  Verdeel je spreekbeurt in een aantal hoofdstukken of deelonderwerpen en zoek de juiste informatie erbij.  Schrijf vervolgens je hele spreekbeurt uit. Zo heb je alles wat je wilt vertellen op papier staan. Lees de hele spreekbeurt voor en houd de tijd bij. Dan weet je hoe lang je spreekbeurt duurt en of deze te kort of te lang is. Verzamel ook foto's en filmpjes, of maak een tekening (op papier of op het schoolbord) om je spreekbeurt leuker en interessanter te maken.

Oefenen

Oefenen is heel belangrijk voor een goede spreekbeurt. Oefen de spreekbeurt voor je ouders, broertje, zusje of opa en oma. Vraag na afloop of het duidelijk was en of ze nog tips hebben. Bij het oefenen van je spreekbeurt kun je een blaadje gebruiken met daarop de belangrijkste woorden of de tekst die je wilt vertellen. Maar oefen ook zonder blaadje, zodat je niet hoeft voor te lezen. Oefen een paar keer! Daar wordt je spreekbeurt beter van en het helpt ook tegen de zenuwen.  

Nog een tip:

Een beetje zenuwachtig zijn is wel goed. Daardoor kun je vaak net wat beter presenteren. Maar te veel zenuwen is niet goed. Bedenk dan dat jij de enige bent in de klas die op dat moment het meeste weet van je onderwerp. Dat helpt echt!

Download hier de spreekbeurt toolkit van het Rode Kruis:

RK spreekbeurten toolkit v0 7.pdf

 Veel succes!