Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Steun een project Internationale Hulp Noodhulp

Noodhulp

​Wereldwijd worden jaarlijks gemiddeld 200 miljoen mensen getroffen door rampen. Ieder jaar voltrekken zich meer dan 300 natuurrampen, waarvan slechts een enkele het nieuws haalt. Bij een ramp of gewapend conflict helpt het Rode Kruis direct. Met meer dan 17 miljoen vrijwilligers wereldwijd zijn we altijd overal ter plaatse en bieden hulp. Eerste prioriteit: levens redden. Directe hulp aan slachtoffers is belangrijk om groter leed te voorkomen. Iedere seconde telt.

Noodhulp-Libanon.jpg 

Artikel delen?

​Hoe we te werk gaan hangt af van de noodsituatie. Een aardbeving vraagt om andere hulp dan een burgeroorlog of voedselcrisis. Toch zijn al onze hulpoperaties terug te brengen tot een aantal kernactiviteiten: het redden van levens, zorgen voor de eerste levensbehoeften en contactherstel.

Onze noodhulp kent de volgende drie fases:

Tabel fases noodhulp internationaal.png

 

 

 

 

 

We staan altijd klaar om in actie te komen

Het Rode Kruis staat altijd klaar om in actie te komen bij een volgende ramp, waar ook ter wereld. Dat begint met de aanwezigheid van een sterk netwerk van Rode Kruis vrijwilligers in landen die vaak getroffen worden door rampen en/of conflicten. Deze vrijwilligers worden opgeleid tot rampenhulpverlener en krijgen de middelen om in actie te kunnen komen, zoals evacuatieboten en EHBO kits. We investeren ook in voldoende (EHBO) training en rampenoefeningen om hun kennis op peil te houden.

Jouw steun is onmisbaar

Het Rode Kruis staat altijd en overal klaar om direct te helpen als er een ramp gebeurt. Dit kunnen we niet zonder de bijdrage van mensen die bereid zijn om ons werk te ondersteunen. Deze steun maakt een groot verschil voor de mensen die door een ramp zijn getroffen.

Onze hulp aan de slachtoffers van het conflict in Syrië

Het dagelijks leven in Syrië is compleet ontwricht. Onnoemelijk veel mensen zijn omgekomen, gehandicapt geraakt, op de vlucht geslagen of gescheiden van hun familie. Miljoenen mensen, waaronder zeer veel kinderen, zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Onze hulp aan de slachtoffers van het conflict in Oekraïne

Sinds april 2014 is de veiligheidssituatie in het zuidoosten van Oekraïne steeds verder verslechterd. Ook na het staakt-het-vuren van februari 2015 laait het geweld steeds opnieuw op. Honderdduizenden mensen hebben hulp nodig.