Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Steun een project Nationale Hulp Burgerhulp

Burgerhulp

Het Rode Kruis ondersteunt en stimuleert de spontane hulp van mensen die anderen willen helpen in tijden van nood.

‚ÄčOm de gevolgen van een ramp te beperken en slachtoffers de best mogelijke ondersteuning te geven, hebben we eind 2014 Ready2Help opgericht. Een netwerk van hulpbereide burgers, dat bij een calamiteit of ramp een aanvulling kan bieden op de professionele hulpverlening van politie, brandweer en ambulancedienst. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich aanmelden. Begin 2016 bestaat het Ready2Help netwerk uit ruim 37.000 mensen die klaarstaan om te helpen als dat nodig is.

Begin 2015 vond de eerste grootschalige Ready2Help oefening plaats in Dordrecht. Sindsdien worden de leden van het netwerk geregeld gevraagd om in actie te komen; voor het verlenen van hulp aan vluchtelingen, ter ondersteuning van de voedselbanken tijdens piekdrukte en bij een crowdmapping-project na de aardbeving in Nepal. Voor een volledig overzicht van alle hulpacties, oproepen, verhalen en andere activiteiten, klik hier.

Naast het Ready2Help netwerk hebben we een team van vrijwilligers die bij een ramp of calamiteit online hulpverlening bieden. Zij scannen alle berichten van getroffenen op internet. Waar mogelijk, bieden ze direct online hulp via social media. Hierbij volgen zij de aanwijzingen van de hulpdiensten op.

Ontwikkeling Ready2Help

Om het Ready2Help netwerk verder te kunnen laten groeien en de deelnemers te kunnen trainen, zijn we op zoek naar partners die ons hierbij willen helpen.

Ontwikkeling app voor matchen vraag en aanbod

Bij een ramp of calamiteit komen er vaak direct hulpacties op gang vanuit omwonenden en andere betrokken burgers. Om in zo'n geval het matchen van vraag en aanbod te kunnen faciliteren willen we graag een speciale app ontwikkelen.