Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Wat kun jij doen? Steun een project Nationale Hulp Noodhulp

Noodhulp

Het Rode Kruis helpt mensen in nood. We staan altijd klaar om direct hulp te verlenen. Over de grens, maar ook in Nederland.   In geval van een calamiteit of ramp mobiliseren we in korte tijd duizenden vrijwilligers.

Noodhulpteam-en-ambulancedienst.jpg 

Artikel delen?

In geval van een ramp of calamiteit ondersteunt het Rode Kruis de overheid en de professionele hulpdiensten bij de hulpverlening aan de slachtoffers. We doen dit door middel van de volgende hulpverleningsdiensten:

 

1. Noodhulpteams

Vanaf 1 januari 2016 staan 25 vrijwillige Noodhulpteams 24/7 klaar om hulp te verlenen als dat nodig is. Zij worden hiervoor speciaal opgeleid en bieden verspreid over heel Nederland assistentie aan de professionele hulpdiensten. De spreiding is zo georganiseerd, dat ieder team binnen drie kwartier ter plaatse kan zijn.

 

2. Zorg voor slachtoffers

De zorg voor de getroffenen van een ramp of calamiteit, ook wel bevolkingszorg genoemd, is de belangrijkste taak van onze hulpverleners. Zij staan klaar om mensen op te vangen en wanneer nodig te evacueren. Bijvoorbeeld in geval van een gaslek, grote brand of de dreiging van een overstroming. Zij vormen voor de getroffenen het eerste aanspreekpunt en bieden een luisterend oor. Daarnaast dragen vrijwilligers zorg voor primaire levensbehoeften als eten, drinken, sanitaire voorzieningen en een slaapplaats. In het hele land staan ruim 2.000 speciaal opgeleide Rode Kruis vrijwilligers klaar om ondersteuning te bieden bij de opvang, registratie en verzorging van mensen.

 

3. Rode Kruis verbindingsnetwerk

Goede communicatie is tijdens een hulpoperatie onmisbaar. De verbindingsdienst van het Rode Kruis verzorgt bij rampen en calamiteiten de communicatie tussen de diverse hulpverleningsonderdelen. Ook als reguliere middelen voor telecommunicatie en internet uitvallen, blijft ons landelijk dekkende communicatienetwerk gewoon functioneren.

 

4. Informatie en communicatie

Tijdens een ramp of calamiteit komen er veel vragen los: "Wat is er aan de hand? Hoe gaat het met mijn broer of zus die in het getroffen gebied woont?" Het is dan ook erg belangrijk om goed te communiceren met de getroffenen, hun verwanten en het algemene publiek. Het Rode Kruis biedt ondersteuning bij deze communicatie en helpt om mensen antwoord te geven op hun vragen.

Burgerhulp

Bij grote ongevallen en rampen draait de professionele hulpverlening direct op volle toeren. Maar ook de hartverwarmende initiatieven van omwonenden of mensen die zich betrokken tonen kunnen hét verschil maken voor de slachtoffers.

Evenementenhulp

​​​​​​​​​​​Onze vrijwillige hulpverleners staan het hele jaar door klaar bij grote en kleine evenementen. Zij zijn getraind om adequaat EHBO te verlenen en weten hoe zij eventuele calamiteiten in goede banen moeten leiden.