Door: Sam Booij
“Het is bijzonder om een kijkje te mogen nemen in het leven van mensen en te ervaren wat je kunt betekenen voor de kwetsbaren in de regio. Hoe leven mensen en waar lopen ze tegenaan? Je krijgt tijdens het vrijwilligerswerk bij ‘Op Koers’ een heel divers beeld van de samenleving.”
Arthur werkte als cardioloog in Almere toen hij twee jaar geleden met vervroegd pensioen ging. Hij besloot naar Amsterdam te verhuizen met als doel om weer van de bruisende culturele stad te gaan genieten. En toen brak de COVID pandemie uit. Arthur wilde vrijwilligerswerk gaan doen en startte een tijdje geleden bij het programma ‘Op Koers’ van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland. Graag deelt hij zijn ervaring met ons.
“Ik heb eigenlijk altijd met veel enthousiasme gewerkt, maar toen ik met pensioen ging wilde ik mijn focus verleggen. Cardiologie gaat natuurlijk heel erg over mensen, maar door de enorme druk op de zorg, heb je voor de patiënt steeds minder tijd. Toen ik met pensioen ging ben ik met een opleiding begonnen in het begeleiden van mensen met levensvraagstukken. Ook voor ‘Op Koers’ heb ik een online training gevolgd, over wat het programma inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Als ‘Op Koers vrijwilliger ben je tijdelijk best intensief in iemands leven, maar is het ook de bedoeling dat je na een half jaar weer wegvliegt” vertelt Arthur.
Zijn hulpvrager is een Surinaamse man die woont in een flat in Buitenveldert. Arthur beschrijft hem als een ontzettend aardige en humoristische man op leeftijd, die goed Nederlands spreekt en makkelijk is in de omgang. Hij vertelt dat hij in Suriname zelfs als stand-up comedian heeft opgetreden. Door het gebrek aan een smartphone, internet, een e-mailadres en DigiD (een systeem waarmee Nederlandse overheden op internet iemands identiteit kunnen verifiëren, een soort digitaal paspoort voor overheidsinstanties), is het erg lastig om zaken zelf te regelen. Hij woont in een flat in Buitenveldert, die Arthur als somber omschrijft. De man zou graag willen verhuizen. “Als je als digibeet in de wereld staat, terwijl je veel hulp nodig hebt, dan is het heel lastig om deze hulp ook daadwerkelijk te vinden.”
De man heeft medische problemen en is niet in staat de juiste hulp te vinden. Ondanks zijn lichamelijke conditie staat hij wel elke morgen om 5 uur op voor het gebed, wat hij doet vanuit zijn geloofsovertuiging. Al snel merkt Arthur dat de communicatie met deze man soepel verloopt en is hij in staat een vertrouwensband met hem op te bouwen. Vanwege Corona houden ze ruime afstand, maar hebben ze wel leuke en warme gesprekken, vertelt Arthur. Hij probeert hem zo goed mogelijk verder te helpen.
“Het streven van Op Koers is dat je eerst de problemen van iemand inventariseert. Je probeert dan richting te geven aan het oplossen van de problemen. Is er acute hulp nodig, dan kan daarbij ondersteund worden. Maar het streven is om de mensen in de goede richting te sturen en uiteindelijk weer helemaal autonoom te laten functioneren. In een ideale situatie lossen ze zelf hun problemen op, en is de op Koers vrijwilliger de bemiddelaar. Je kunt dan op een gegeven moment ook afscheid nemen om naar een volgend project te kunnen.”
“De jungle waar je in terecht komt als het om het beantwoorden van hulpvragen gaat, is ongelofelijk indrukwekkend. Het heeft mij ontzettend veel moeite gekost om voor mijn cliënt een WLZ-indicatie te regelen, laat staan dat hij dat alleen had moeten doen.” (De Wet Langdurige Zorg regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening.) Naar Arthur’s mening heeft de overheid veel kerntaken in de schoenen van de gemeenten geschoven, waardoor ze een taak hebben die ze eigenlijk helemaal niet aankunnen. Maar hij merkt ook op: de welwillendheid: die is er. “Met een heleboel wijkorganisaties en -vrijwilligers zijn er veel mensen betrokken bij de hulpbehoevenden. We hebben samen een overzicht gemaakt van de knelpunten voor mijn cliënt, om hierop verder te kunnen bouwen. We hebben de Surinaamse man naar een mooi licht appartement in Amstelveen kunnen verhuizen. Het gaat nu goed met de hem, bijna alles is voor hem geregeld. Hij is heel tevreden in Amstelveen en zijn familie woont nu dichterbij.
Arthur hoopt de komende tijd nog door te gaan met Op Koers. “Ik vind het vrijwilligerswerk ontzettend interessant. Sommige situaties kunnen me ook echt ontroeren. Vrijwilligerswerk doe je misschien om wat goeds te doen voor een ander, maar je doet het ook voor jezelf. Sommige dingen gaan gelijk goed, andere dingen kosten wat meer moeite, maar aan het einde van de dag heb je in ieder geval je best gedaan.”
Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag bij het Op Koers project van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland?