Kwetsbare inwoners van Amsterdam en omstreken, die zichzelf minder goed kunnen redden of niemand hebben om op terug te vallen wanneer dat nodig is, kunnen ook bij het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland terecht. Onze vrijwilligers helpen met het versterken van het sociale netwerk, het doorbreken van een sociaal isolement, het vergroten van risicobewustzijn en de zelfredzaamheid. Dit is een overzicht van de activiteiten.
Goed voorbereid
Weet wat je moet doen
Nederland is een veilig land, de kans op een ramp is gelukkig niet heel groot. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op een eventuele noodsituatie, zoals wateroverlast of een evacuatie na een gasexplosie.
Noodsituaties kunnen zich ook dichter bij huis voordoen. Wie bel je als je door extreme kou niet meer naar buiten kunt? Of als je je sleutels kwijt bent? Wat doe je als er brand uitbreekt? Als je weet wat je moet doen, ben je veiliger. Persoonlijke noodsituaties kunnen je leven ingrijpend veranderen. Daarom helpt het Rode Kruis jou graag om je goed voor te bereiden op verschillende noodsituaties.
Hoe bereid jij je goed voor?
Leer tijdens de workshop Goed Voorbereid hoe je veelvoorkomende risico’s in jouw directe leefomgeving voorkomt. Je krijgt handige tips en uitleg hoe je deze kunt toepassen. Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid.
Aanmelden
Ken je mensen die verminderd zelfredzaam zijn, of kun je zelf wel wat tips en adviezen over veiligheid in en om jouw huis gebruiken? Neem dan contact met ons op via: ReceptieAmsterdam@redcross.nl of bel ons op 020 – 622 62 11.

Veiligheidscheck bij je thuis
Wist je dat er jaarlijks meer slachtoffers vallen door ongelukken in en om het huis dan in het verkeer? Veel mensen realiseren zich niet, of pas als het te laat is, dat hele gewone dingen in huis zoals bijzettafeltjes of losliggende vloerkleden oorzaak kunnen zijn voor onherstelbaar letsel. Het project ‘Rode Kruis aan huis’ helpt dit voorkomen.
Hoe werkt het?
Een vrijwilliger komt drie keer bij de deelnemer thuis langs om samen te bekijken hoe de deelnemer thuis veiliger kan leven. De vrijwilliger geeft tips over het beperken van risico’s in huis en samen kijkt men naar het sociale netwerk. Wie kan de deelnemer zelf helpen en wie zou de deelnemer kunnen helpen in geval van nood? Samen staat men sterker!
Voor wie?
De huisbezoeken richten zich vooral op mensen die verminderd zelfredzaam zijn, zoals ouderen of mensen met een beperking. Een steeds groter deel van deze groep woont nog zelfstandig en een noodsituatie betekent voor hen een verhoogde kans op een gevaarlijke of –in het uiterste geval- levensbedreigende situatie.
Aanmelden
Ken je mensen die verminderd zelfredzaam zijn, of kun je zelf wel wat tips en adviezen over veiligheid in en om jouw huis gebruiken? Neem dan contact met ons op via ReceptieAmsterdam@redcross.nl. Deelname aan het project Rode Kruis aan Huis is gratis.
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen over het project kun je contact opnemen met onze projectleider Zelfredzaamheid via 020 – 622 62 11.