Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Bijzondere vrijwilligers in beeld: Jan en Tonny van Vugt

Geplaatst op 21 september 2021

We gaan terug naar 1970. Jan vindt een meisje leuk maar hij mag haar alleen zijn vriendin noemen als hij lid wordt bij het Rode Kruis. En zo wordt Jan in 1970 lid van Het Rode Kruis, niet wetend dat hij 52 jaar later nog steeds lid zou zijn.

Het Rode Kruis bestaat dan uit een militair getrainde groep, geleid door een commandant. Er is sprake van saamhorigheid en kameraadschap, een hechte groep van leden die zich met plezier inzet voor Het Rode Kruis. Jan is actief in Oss, de enige locatie in de buurt op dat moment waar het Rode Kruis actief is.

Er wordt gestart met evenementen en noodhulpverlening en in de jaren daarna wordt de hulp uitgebouwd naar omringende dorpen. Jan is op de Kermis in Oss ieder jaar weer te vinden en begeleidt o.a. op medisch gebied de bedevaartstocht. Er is een eigen dokter en verpleegkundige aanwezig die verantwoordelijkheid nemen voor alles wat de leden doen aan hulp. Dit zorgde voor vrijheid om te handelen, al was het niet altijd verantwoord.

Ook bijzondere vakanties zijn een deel van zijn activiteiten waar hij veel plezier uithaalt. Samen met Rode Kruis leden uit heel Nederland komen zij bij elkaar in het Rode Kruis hotel in Rheden om ouderen een fijne vakantie te geven. Rode Kruis leden zorgen voor de verzorging, vervoer, leuke uitstapjes en avonden vol gezelligheid voor de ouderen. Alle Rode Kruis leden starten als onbekenden en vertrekken als vrienden. Een fijne tijd voor Jan om op terug te kijken, op zijn gezicht verschijnt een lach.

Buiten alle activiteiten zijn er ook veel avonden georganiseerd in de locatie van Oss. Deze gaan vaak door tot in de late uurtjes. Jan is altijd degene die als laatste blijft dus het is ook niet raar dat hij uiteindelijk wordt benoemd als gebouwbeheerder. Want als je toch tot het laatst blijft, waarom dan niet meteen de deur sluiten? Ondertussen zit Tonny thuis met de kinderen. Jaloers is ze wel een beetje omdat Jan zoveel leuks aan het ondernemen is en tot de late uurtjes wegblijft. Daarom besluit ze, zodra de kinderen ouder zijn, wat vaker met Jan mee te gaan. Zo sluit ze aan om te ondersteunen bij de 24-uurs race.

Uiteindelijk wordt Tonny lid op 30 September 1991 van het Rode Kruis. Haar EHBO diploma heeft ze zo gehaald. Later wil ze de opleiding tot Lotus binnen het Rode Kruis volgen. In het begin denkt Jan dat het Tonny niet lukt om de opleiding te halen – maar Tonny bewijst het tegendeel en haalt als enige van de zeven leerlingen de opleiding tot Lotus. Haar actieve bijdrage binnen Het Rode Kruis wordt alleen maar groter. Ze behaalt iedere opleiding die beschikbaar is binnen Het Rode Kruis (o.a. ziekenzorg, chauffeur, portofoon, rolstoelbegeleiding) en is in allerlei programma’s en functies actief (o.a. Jeugd Rode Kruis, opvang en verzorging, instructeur, bijzondere vakanties, noodhulp en evenementenhulp). Buiten het Rode Kruis zit ze ook niet stil en is nog een tijd vrijwilliger bij Bernhoven.

We gaan terug naar 2021, vandaag krijgt Tonny haar penning van 30 jaar actief lid van het Rode Kruis. Het is aan Jan om het speldje met de gouden 30 bij zijn vrouw op te spelden in Het Rode Kruis gebouw in Oss, waar het avontuur startte 30 jaar geleden. Tonny moet lachen: ‘Ik was tijdens mijn tijd bij het Rode Kruis altijd de rechterhand van Jan. Dit is nu wel even anders nu ik met mijn rechterhand in het gips zit ’.
Jan is al ondertussen 52 jaar actief lid. Jan: ‘Het Rode Kruis is eigenlijk maar een besmettelijke ziekte. Ik werd besmet door mijn vriendinnetje in 1970, vervolgens heb ik Tonny besmet en later mijn kinderen die nog steeds met EHBO bezig zijn op hun werk’.

Na hun vele jaren als actief lid van het Rode Kruis nemen Jan en Tonny afscheid van het Rode Kruis.
Met hun rugzak vol met kennis en ervaring willen zij anderen blijven ondersteunen.
Zo ondersteunt Tonny haar buurman al jaren en dit blijft ze doen.

Heel veel respect en dank voor hun vele jaren inzet.

Wij wensen Jan en Tonny veel geluk in de toekomst en succes met het verrijken van anderen met hun kennis en ervaring.

Meest recente berichten