Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Iedere week overkomt een hartstilstand zeker driehonderd mensen

Geplaatst op 10 juni 2024

Reanimeren kun je leren.

Zo simpel is het, weet het Rode Kruis. Het Rode Kruis wil dat zoveel mogelijk mensen kunnen leren reanimeren, want dat redt levens.

Iedere week overkomt een hartstilstand zeker driehonderd mensen. Grote kans dus dat je er een keer mee te maken krijgt. Op zo’n moment telt iedere minuut. Een cursus helpt je dan om snel de juiste handelingen uit te voeren.

Niet aarzelen, maar gáán

Op straat, maar zeker ook op een vereniging of bij een club waar veel mensen samenkomen, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen wanneer iemand een hartstilstand krijgt.

Dion redt leven van voetbalscheidsrechter

Voetballer bij Vitesse Delft Dion kan erover meepraten. Hij kon helpen op het veld toen het misging. “Na onze eigen wedstrijd nemen we altijd een kijkje bij het eerste team”, vertelt hij. En daar gebeurde het: scheidsrechter Louis zakte ineen. Dion: “Ik zag meteen dat het mis was.” Hij overlegt snel met een vriend die naast hem staat: “Moet ik nu het veld op?” De bevestiging volgt: “Ja, ga maar.”

Gasping

Wanneer Dion bij de scheidsrechter aankomt, is een groep omstanders al begonnen met handelen. Ze hebben Louis in de stabiele zijligging gelegd, maar Dion herkent direct de ernst van de situatie. “Ik hoorde een soort snurkend geluid, gasping genaamd. Dat is een lichaamsreactie die lijkt op naar adem happen, maar het is geen effectieve ademhaling”, legt hij uit. “Tijdens mijn reanimatiecursus heb ik geleerd dat je dan onmiddellijk moet starten met reanimeren.”
Met zijn cursus in gedachten weet Dion wat hij moet doen: scheidsrechter Louis moet meteen op zijn rug worden gelegd. Zonder aarzelen begint hij met reanimeren. Na een schok van de AED, begint de scheidsrechter langzaam bij bewustzijn te komen. Dion wordt daarmee een echte clubheld: hij redde een leven.

Geef jezelf en je vrienden op

Voorop staat: iedere vorm van ingrijpen is goed. Wat je ook doet, het is beter dan niets doen. Alleen, hoe werkt zo’n AED apparaat eigenlijk? En moet je nu twintig of dertig borstcompressies geven? Je wilt er zo min mogelijk over na hoeven denken. Een reanimatiecursus
geeft je het zelfvertrouwen om te handelen in geval van nood. Mensen kunnen zich hiervoor individueel of als groep gemakkelijk opgeven. Ideaal om samen te doen

Het kost je slechts een paar uur van je tijd om het te leren en dan kan ook jij reanimeren. Voor 65 euro biedt het Rode Kruis een cursus aan van vier uur. De cursus is bijvoorbeeld ideaal om samen te doen met de leden van je voetbalvereniging of je collega’s.
Een groepsaanvraag kan vanaf negen personen.

Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur is er geen betere timing te bedenken: eerst samen een cursus doen, daarna een EK-wedstrijd kijken.

Heb je vragen of wil je een groepscursus plannen? Stuur een mail naar ehbo.brabantnoord@rodekruis.nl of bel 085-0645749.

Via onderstaande link kun je je direct opgeven voor een cursus bij jou in de buurt.

Meest recente berichten