Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Marco’s dochtertje (2) verslikt zich in een stuk sushi: “Ik heb me als ouder nog nooit zó kwetsbaar gevoeld”

Geplaatst op 24 april 2023

Eindelijk weekend! Na een drukke werkweek kijken Marco (35) en zijn vriendin Tanja (36) uit naar een ontspannen avondje thuis met het gezin. Ding dong, daar is het eten. Ze hebben sushi besteld van hun favoriete restaurant. Maar na een paar stukken sushi, gaat het flink mis.

“Opeens hoorde ik een vreemd geluid”, vertelt Marco. “Ik keek naar Lily*, die moest kokhalzen en kreeg geen adem meer. Vervolgens liep ze rood aan en raakte compleet in paniek. Er zat een stuk sushi vast in haar keel.”

Rode kruis brabant-Noord EHBO aan baby's en kinderen
Rode Kruis brabant-Noord EHBO aan baby’s en kinderen

Zeewier in je keel

Marco’s hart bonkt in zijn keel. Die angstige blik in de ogen van zijn dochtertje vergeet hij niet snel meer. Hij weet dat hij snel moet handelen, anders zou ze stikken. “Meteen voel je de adrenaline door je lichaam stromen. Je schiet als het ware in de overlevingsmodus. Je probeert rustig te blijven, maar diep van binnen springen alle signalen op rood.”
Terwijl zijn vriendin Lily probeert te kalmeren, kijkt Marco wat de oorzaak is. Dan ziet hij dat er een stuk zeewier vast zit in haar keel, wat haar luchtpijp blokkeert. Gelukkig lukt het hem om het los te krijgen.

Hulpeloos

De hele gebeurtenis maakt een diepe indruk. “Ik voelde me zo kwetsbaar. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Het besef dat ik mijn dochter bijna was kwijtgeraakt raakt me enorm. Alleen als zoiets echt gebeurt weet je pas wat het met je doet. En ik voelde me heel hulpeloos.”

Sinds de gebeurtenis beseft Marco nog meer het belang van EHBO. Binnenkort wil hij beginnen aan een cursus, zodat hij beter weet wat hij moet doen in noodsituaties. Dat zou hij iedere ouder aanraden: “Als je vader wordt, ben je ineens verantwoordelijk voor iemand anders. Het is dan heel belangrijk dat je weet wat je moet doen als er iets met je kind gebeurt. Het kan het verschil betekenen tussen leven en dood.” Met Lily gaat het weer goed. Zij lijkt de gebeurtenis inmiddels alweer vergeten en is nog steeds dol op sushi.

*Dit is een fictieve naam in verband met privacy. De echte naam van Marco’s dochter is bij de redactie bekend.

Doe een EHBO-cursus!

Als een kindje dreigt te stikken, kun jij als omstander het verschil maken. Maar hoe zie je of je moet ingrijpen? En wat moet je op zo’n moment doen? Tijdens een cursus EHBO aan baby’s en kinderen leer je hier alles over. Volg ‘m online of op een locatie bij jou in de buurt en sta sterker in je schoenen tijdens een verslikking.

Meest recente berichten