Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld

Geplaatst op 03 oktober 2023

Hanneke Vissers (72) uit Veghel is al ruim 35 jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis. Ze meldde zich destijds naar aanleiding van een advertentie in een krantje aan en begon bij Welfare, de sociale afdeling van het Rode Kruis. Later maakte ze ook deel uit van het plaatselijke bestuur. Momenteel houdt ze zich bezig met Restoring Family Links en Team Collegiale Ondersteuning. Hannekes verhaal gaat over het tekenen van een plattegrond tot het promoten van het Rode Kruis bij stakeholders.

Vrijwilligerswerk

‘In mijn werkzame leven heb ik zo’n tien jaar in het Groot Ziekengasthuis gewerkt, het huidige Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ik was werkzaam als algemeen verpleegkundige. Begin jaren zeventig was er een wereldwijde oliecrisis die ook Nederland raakte. Mijn toenmalige man en ik zijn daarom naar Canada geëmigreerd en hebben daar een jaar gewoond en gewerkt. Bij terugkomst naar Nederland ging ik weer in het ziekenhuis aan de slag. Daar ben ik actief geweest tot de geboorte van onze zoon Rob. In die tijd was het moeilijk om in de verpleging in deeltijd te werken, waardoor ik ben gestopt,’ vertelt Hanneke. Er kwam tijd vrij voor vrijwilligerswerk. Ze ging zich inzetten als voorzitter van de oudervereniging van de basisschool van Rob en als coach bij zijn hockeyteam. Ze hielp zelfs een dirigent om zijn kinderkoor bij de repetities te begeleiden. Hannekes CV met betrekking tot vrijwilligerswerk is lang en afwisselend. In de laatste 14 jaar voor haar pensioen werkte Hanneke bij Sanquin bij de bloedafname en heeft ze liters bloed afgenomen bij bloeddonoren.

Tekenen

Als in de jaren negentig de Balkanoorlog woedt, komen er vluchtelingen naar Nederland. In de kazerne in Den Bosch worden vluchtelingen opgevangen, anderen komen in Veghel en omstreken terecht. Door de lokale bestuurssecretaris van het Rode Kruis wordt Hanneke attent gemaakt op het programma Tracing, dat zich inzet om contact tussen vluchtelingen en familieleden te herstellen. Hij vindt het echt iets voor haar en zo rolt ze erin. Hanneke legt uit: ’In die tijd was er nog geen Google of Google Maps. Als ik met mensen in gesprek ging om informatie over familie te achterhalen, maakte ik tekeningen. Ik liet hen omschrijven waar ze woonden en hoe het eruit zag. Was er bijvoorbeeld een winkel of stond er een boom? Op die manier bracht ik de omgeving in kaart. Dit document werd naar het Rode Kruis in Den Haag gestuurd. Daar werd het gecontroleerd en als een zoekopdracht haalbaar was ging deze naar het Internationale Rode Kruis in Genève. Vandaaruit ging het door naar het land van herkomst, waar het Rode Kruis op pad ging om te zoeken.’

Op zoek

Hiermee is Hannekes basis voor haar werk voor het huidige Restoring Family Links (RFL) gelegd. RFL helpt mensen wereldwijd bij het zoeken naar familieleden. Aanvragen komen via het contactformulier op de website binnen in het contactcentrum in Den Haag. Daar worden ze over de districten verdeeld. Hanneke werkt voor Brabant en Limburg. De gesprekken met mensen die familieleden zoeken, vinden plaats in het Rode Kruis kantoor in Eindhoven en Geleen. Als vervoer lastig is, bezoekt ze mensen soms ook op locatie. Hanneke: ‘De hoofden van de hulpvragers zitten vol verhalen en vragen. Ik vind het erg fijn mensen vertrouwen te geven. Wanneer het daadwerkelijk lukt om familie terug te vinden is dat fantastisch. Ik heb bijgedragen aan een zoekactie van een 26-jarige man uit Eritrea. Hij was op zoek naar zijn zus, die hij tien jaar geleden voor het laatst gesproken had. De man had de zorg voor zijn nichtje, de dochter van zijn zus. Na een uitgebreid onderzoek is zijn zus in Egypte gevonden en heeft de man uiteindelijk telefonisch contact met haar gehad. Dat was erg bijzonder.’ Hanneke doet ook aan relatiebeheer voor RFL in Brabant en Limburg. Ze promoot het Rode Kruis door contact op te nemen en te netwerken met organisaties. Ze informeert ketenpartners over wat RFL precies inhoudt en wat het voor hen kan betekenen.

Luisterend oor

Hanneke biedt graag een luisterend oor. Daarom is ze ook lid van Team Collegiale Ondersteuning (TCO). In Brabant-Noord bestaat het team uit vijf leden. Ze zijn te herkennen aan de paarse hesjes. Hanneke legt uit: ’Als je als vrijwilliger tijdens een inzet iets ingrijpends meemaakt, kun je dat bespreken met je collega’s of inzetleider. Maar als je merkt dat je er toch nog vol van zit of er misschien door vastloopt, neem dan contact op met TCO. Wij gaan met je in gesprek. Vaak helpt het al door over je ervaring te praten. Als er meer nodig is, dan kijken we met je naar de mogelijkheden of sturen je door naar de huisarts. Het is belangrijk om er voor iemand te zijn. Tijd voor iemand te nemen en te luisteren naar het verhaal.’ Hanneke heeft vooral voor RFL veel pittige verhalen gehoord. Ze kan het zelf gelukkig goed loslaten. Als ze na een gesprek in de auto naar huis rijdt, zegt ze tegen zichzelf: ”Potverdorie, wat hebben we het toch goed. We hebben een huis en hebben te eten. We leven in vrijheid en in veiligheid”. Hanneke hoopt dat ze dit werk nog lang kan blijven doen.

Heb jij iets meegemaakt tijdens een inzet en wil je daarover praten? Of ken jij iemand die behoefte heeft aan een gesprek? Neem dan contact op met TCO:

Bel 085-7605798 of stuur een e-mail naar tco@rodekruis.nl.

Auteur: Jerica Kornegoor
Foto’s: Robert Sanders

Meest recente berichten