Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Brabant-Noord brengt EHBO-vaardigheden tot leven voor kinderen in Uden

Geplaatst op 03 juni 2023

Educatieve lessen en jubileumspellenochtend versterken zelfvertrouwen en gemeenschapszin

In Uden verzorgen onze vrijwilligers op basisscholen de gastles HELP! EHBO Skills voor Jou en de Pleisterrace, een levensgroot EHBO-spel. Het doel van de lessen is de zelfredzaamheid van de leerlingen vergroten en ze laten ervaren dat ze tijdens een ongeval of noodsituatie altijd iets kunnen doen. Na afloop van de lessen en door het oefenen van de praktijk in de klas voelen de kinderen zich zekerder omdat ze weten hoe ze kunnen handelen. Het einde van het lesjaar werd afgesloten met een spellenochtend op woensdag 24 mei. Deze ochtend was gevuld met spellen die gericht waren op EHBO. Hieraan namen meer dan 200 kinderen deel. Dit jaar was extra bijzonder omdat het evenement voor de 25ste keer plaatsvond.

Team Educatie

Onze vrijwilligers van Team Educatie verzorgden dit schooljaar in Uden op negen basisscholen EHBO-lessen. Ze gaven les aan leerlingen van groep acht. De interactieve lessen gingen in op de vier stappen van EHBO: het zorgen voor veiligheid, beoordelen van de toestand van het slachtoffer, alarmeren van de hulpdiensten en verlenen van eerste hulp. De kinderen leerden onder andere hoe ze kunnen handelen bij bewusteloosheid, een botbreuk of verstuiking, wat ze kunnen doen bij een bloedneus, hoe ze een verband aanleggen en wanneer ze 112 bellen.

Rode Kruis Brabant-NoordEHBO spelletjesochtend 08
Foto’s Henk Lunenburg.

Spellenochtend

Traditiegetrouw hebben we de EHBO-lessen met een spellenochtend afgesloten. Tijdens deze ochtend brachten de basisschoolleerlingen de in de klas geleerde vaardigheden op een speelse manier in de praktijk. Ze doorliepen in kleine groepjes acht verschillende spellen die in circuitvorm waren opgezet. Dit jaar deden maar liefst meer dan 200 kinderen van zeven basisscholen mee. Maar dat is niet alles, want ook 60 scholieren van het Udens College hebben zich bij de uitvoering van de spellen ingezet. Naast het educatieve karakter zorgde de spellenochtend voor verbinding. Tineke Wassink en Tineke Elfering van Team Educatie van het Rode Kruis zijn al 25 jaar verantwoordelijk voor de EHBO-lessen en de spellenochtend. Ze zijn trots op wat ze hebben bereikt en hopen dat ze met het team nog veel jaren kinderen kunnen leren hoe ze eerste hulp kunnen verlenen in noodsituaties. In Uden hebben de EHBO-lessen al hun vruchten afgeworpen. Een paar jaar geleden werd iemand onwel en kon deze persoon, dankzij de directe hulp van basisschoolkinderen, snel geholpen worden.

In de media

  • Verslaggever Matthijs van Lierop van DTV Uden schreef een mooi artikel en maakte een leuke reportage over de ochtend.
  • In het Udens Weekblad staat deze week een interessant artikel over onze spellenochtend.

Meest recente berichten