Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis waarschuwt voor kou op Koningsnacht

Geplaatst op 26 april 2023

Het kan koud worden op Koningsnacht. Daarom roept het Rode Kruis mensen op goed voorbereid op pad te gaan. De gevoelstemperatuur kan in de nacht van woensdag op donderdag namelijk dalen tot 2 graden boven nul. Want vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer en dat kan nare gevolgen hebben.

Onderkoeling ontstaat sneller als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt de bloedvaten, dat geeft een warm gevoel, maar je verliest hierdoor ook warmte. De lichaamstemperatuur daalt, maar mensen voelen dat door de alcohol niet. Daarom waarschuwt het Rode Kruis feestvierders. Goed voorbereid zijn, kan een boel ellende voorkomen.

foto’s Hetty Zantman

Pas op voor koude grond

Het Rode Kruis waarschuwt ook mensen die op een van de vele vrijmarkten hun spullen verkopen. Louise Schalkoort, EHBO-instructrice bij het Rode Kruis: “De kou van woensdagnacht blijft nog in de grond zitten. Laat kinderen daarom niet op de koude grond zitten, maar neem een stoeltje mee. En kleed ze goed aan. Het is goed om voldoende water of thee te drinken en tussendoor goed te eten.”

EHBO door heel Nederland

Honderden hulpverleners van het Rode Kruis staan op Koningsnacht op ruim 100 plekken in Nederland klaar om eerste hulp te verlenen. Op tal van festivals en evenementen kunnen mensen bij EHBO-posten terecht en ook in de binnensteden van Amsterdam en Utrecht is het Rode Kruis te vinden.

Op alle EHBO-posten is er aandacht voor de kou. Schalkoort: “Op de EHBO posten hebben we (isolatie)dekens klaarliggen, waardoor mensen sneller warm worden. En eventueel ook warme dranken, zoals thee of bouillon.

EHBO-cursus volgen?

In district Brabant-Noord kun je verschillende EHBO-cursussen volgen. Er is altijd een cursus die past bij jouw niveau en interesse. Al in een paar uur leer je de theorie en belangrijkste vaardigheden van EHBO. Na afloop heb jij de kennis en het vertrouwen om mogelijk levensreddende hulp te bieden in geval van nood.

Meest recente berichten