Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Succesvolle oefening Noodhulpteam en Regionale Ambulance Voorziening

Geplaatst op 16 november 2023

Bij calamiteiten en rampen met meer dan dertig slachtoffers wordt ons Noodhulpteam (NHT) van het Rode Kruis opgeroepen. Het NHT heeft op dat moment als doel de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) te ontlasten en te voorkomen dat de Spoedeisende Hulp wordt overspoeld. Bij grootschalige incidenten vangen de speciaal getrainde leden van het NHT lopende, lichtgewonde slachtoffers op en verlenen ter plaatse de noodzakelijk hulp.

Dinsdagavond 14 november oefenden onze NHT-leden samen met de RAV in het Rode Kruis-gebouw in Veghel een gesimuleerde noodsituatie. De oefening bootste een busongeluk op de A50 na. Er waren 16 personen van de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers (LOTUS) aanwezig. Zij waren met nepwonden gegrimeerd, waardoor de noodscenario’s op een waarheidsgetrouwe manier kon worden geoefend. Ons NHT onderzocht de slachtoffers en verleende de benodigde zorg. Een verpleegkundig specialist en een ambulance team waren aanwezig om eventuele verslechteringen in de gezondheidstoestand van de slachtoffers te beoordelen en/of te behandelen . Na de oefening werden alle handelingen met elkaar geëvalueerd.

In geval van een daadwerkelijke ramp of calamiteit zal het Coördinatiecentrum Gezondheid (CGB)-plan in werking treden. De Officier van Dienst Geneeskundig (OVDG) van de ambulancedienst bepaalt dan of het NHT moet worden ingezet. Als dat zo is, zullen de leden van ons NHT binnen drie kwartier op de incidentenlocatie aanwezig zijn. De succesvolle samenwerking en de waardevolle ervaring uit deze oefening bevestigen dat ons Noodhulpteam klaar staat om tijdens grootschalige noodsituaties een belangrijke bijdrage te leveren.

Meest recente berichten