Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld: Krista Boven

Geplaatst op 08 november 2022

Krista Boven, 35, kersverse vrouw, aanstaande moeder, werkend in de zorg, student en dan ook nog actief als coördinator van de contactcirkel! Deze powervrouw heeft energie voor 10.

© Foto van Krista Boven in de natuur, een plek die ze graag opzoekt, opzoek naar een boom of plant die ze nog niet kent.
Foto door fotograaf Hetty Zantman.
Vrijwilliger verslaggever Pleun van den Helm

Krista Boven (35) is actief als coördinator van de contactcirkel. Ondertussen is Krista al bijna vier en een half jaar actief binnen het Rode Kruis. Ze is gestart als coördinator ‘Goed Voorbereid’ in Noordoost-Brabant waarin ze heel veel betekende. Sinds haar werk meer tijd vraagt en ze naast haar werk een studie doet, ligt haar volledige focus nu bij de contactcirkel.

Wie is Krista?
Krista is 35 jaar en woont sinds een in het mooie Vught. ‘Het voelt helemaal als thuiskomen, ook al woon ik er nog zo kort’. Ze woont hier alleen met haar man, maar niet voor lang, want begin volgend jaar is er sprake van een gezinsuitbreiding. Naast haar vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis, is Krista werkzaam in de zorg. Ze bied ondersteuning in de thuissituatie van cliënten (ambulante zorg) met een licht verstandelijke beperking. Hierbij komt psychische problematiek en verslaving kijken. Daarnaast doet ze de HBO studie ‘Management in de zorg’.

Rode Kruis loopbaan
Vier en een half jaar geleden startte Krista met haar vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis district Brabant-Noord. Ze startte als coördinator van ‘Goed Voorbereid’ in Noordoost-Brabant. Ze was verantwoordelijk voor het onderhouden en werven van vrijwilligers en deelnemers van de contactcirkel, zette in op het aanbieden van ‘goed voorbereid’ workshops en sloot aan bij allerlei overleggen met onder andere Brabantzorg, Brabantwonen en de brandweer om de workshops bekendheid te geven. ‘Sinds mijn nieuwe functie op mijn werk en mijn studie, bleek het lastig om voor alles tijd vrij te maken. Daarom heb ik besloten om mij vooral nu te richten op het onderhouden en werven van deelnemers voor de contactcirkel in Noordoost-Brabant. Maar dit houd Krista zeker niet tegen met het verzinnen van mooie nieuwe initiatieven of ideeën!

Waarom het Rode Kruis
‘Ik heb enkele reizen gemaakt naar het Buitenland. Op mijn reis naar Sri Lanka kwam ik in een museum met informatie over de Tsunami tijdens de kerstdagen, waarbij uitleg werd gegeven over de psychosociale hulp die werd gegeven aan inwoners. Zij kregen hulp om weer vertrouwen te krijgen in de oceaan. Deze ondersteuning werd deels gegeven door het Rode Kruis. Dit werkte direct Krista haar interesse en besloot om een zelfde soort functie te gaan bekleden wanneer ze thuis zou komen. Psychosociale hulp bieden in gebieden die door rampen zijn getroffen. Eenmaal thuis begon Krista onderzoek te doen naar de functies binnen het Rode Kruis. Zo kwam ze bij het programma ‘Goed Voorbereid’ uit. ‘Na al deze jaren sta ik nog volledig achter het programma ‘Goed Voorbereid’ en draag ik graag mijn steentje bij’.

Wat is er zo leuk is aan het Rode Kruis en wat wel wat aandacht hebben
‘De reacties van de deelnemers van de workshop ‘Goed Voorbereid’ vond ik het leukst, deze reacties gaven mij veel energie. Je steekt veel op van de workshop en iedereen vind de workshop ook echt leuk. Ik vond het geven van de workshops wel altijd spannend, presenteren is namelijk niet zo mijn ding. Maar de dankbaarheid achteraf leverde mij veel op’.

Wat Krista ziet als aandachtspunt is het aantal vrijwilligers die nu actief is in het programma ‘Goed Voorbereid’. Het is een prachtig team met loyale, lieve vrijwilligers maar het zou mooi zijn als er nog heel wat vrijwilligers bij komen.

Herinneringen
‘Er zijn er zoveel dat ik ze niet eens allemaal kan opnoemen!’ De workshops en de bijeenkomsten blijven Krista het meeste bij. Samen praten over het programma ‘Goed Voorbereid’ met andere vrijwilligers en vervolgens met heel veel enthousiasme terug naar huis om weer aan de slag te gaan. ‘Motiverend en aanstekelijk’.

Ambities
‘In de toekomst zou ik weer meer tijd willen hebben voor het Rode Kruis. Ik zou meer taken willen oppakken in het programma ‘Goed Voorbereid’. Ik zie het voorbereiden op noodsituaties als een erg belangrijk onderdeel in ieders leven. De voorbereiding kan groot of klein zijn, van een noodpakket tot in gesprek gaan over de zorgen of noden van de buurvrouw. Door er rustig over na te denken weet men beter hoe te handelen in geval van nood situaties.

Hier zet ik mij graag voor in, nu en in de toekomst!

Vrijwilligers gezocht!!!

Wil jij, net als Krista, je inzetten als vrijwilliger binnen de Contactcirkel?
Lees hier alles over de contactcirkel en solliciteer!
of in een van onze andere vrijwillige functies?
Bekijk hier al onze vacatures en solliciteer!

Meest recente berichten