Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld: Ria van Dijk-Kézér

Geplaatst op 02 september 2022

Ria van Dijk-Kézér, 81 jaar, grote zus van 7 zusjes en 6 broers, wonend in Veghel en sinds twee jaar actief als coördinator van de Contactcirkel in Veghel.

© Foto van Ria van Dijk-Kézér
Foto door fotograaf Hetty Zantman.
Interview door
Coördinator Hulpverlening Wieke van den Bosch

In 1986 werd mede door Dinie van de Ven het initiatief genomen om een Telefooncirkel op te zetten. Deze Telefooncirkel is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een stukje controle voor hun eigen veiligheid.  De deelnemers bellen elkaar ’s morgens op een vast tijdstip om te horen of alles in orde is. Dinie en Ria van Dijk-Kézér zijn tennisvriendinnen en samen praten zij regelmatig over haar vrijwilligerswerk als oprichter en coördinator van de Telefooncirkel.
De telefooncirkel wordt nu de contactcirkel genoemd.

Bijzonder

2 jaar geleden vraagt Dinie, op haar sterfbed, iets bijzonders aan Ria. ‘We hadden het wel vaker over de contactcirkel en haar vrijwilligerswerk, maar verder heeft Dinie mij nooit iets gevraagd over de contactcirkel. Het was daarom een onverwacht maar bijzonder moment, toen Dinie mij vroeg haar rol als coördinator van de contactcirkel over te nemen. Dit verzoek kon ik natuurlijk niet weigeren en het besluit was daarom meteen gemaakt.’ Diny overlijdt een aantal dagen later en Ria is twee jaar later nog steeds actief als coördinator van de contactcirkel in Veghel.

De Contactcirkel

De Contactcirkel is een cirkel van vrijwilligers en deelnemers. Één vrijwilliger start de dag met het bellen van deelnemer 1, deelnemer 1 belt deelnemer 2 en zo gaat het cirkeltje rond tot de vrijwilliger het laatste telefoontje krijgt dat iedereen is gebeld. ‘De Contactcirkel geeft de deelnemers een gerust gevoel en voorkomt isolement. De cirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig persoonlijk contact. Het contact is soms zo goed tussen deelnemers, dat telefoongesprekken daarom soms langer duren. We hebben nu de afspraak gemaakt dat ze na de belronde elkaar kunnen bellen voor een langer gesprek.’ De Contactcirkel heeft op dit moment 2 vaste coördinatoren, Ria, Toos de Schouwer en Barry Meijer. De cirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig persoonlijk contact. Dit kan bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen of omdat iemand minder mogelijkheden heeft om andere te ontmoeten door hoge leeftijd, handicap of door ziekte. ‘De cirkel is meer dan een rondje bellen, juist door de contacten die hierdoor ontstaan. We zorgen regelmatig voor een presentje bij speciale gelegenheden, de zieken worden bezocht en er worden koffie ochtenden en lunches worden georganiseerd’. Bij calamiteiten belt de vrijwilliger de coördinator en zij onderneemt stappen, die op dat moment noodzakelijk zijn. ‘We besluiten soms zelf een kijkje te gaan nemen wanneer we een deelnemer niet kunnen bereiken of we schakelen het netwerk in van de deelnemer’.

Vrijwilligerswerk

Ria is niet alleen actief als vrijwilliger in de contactcirkel, maar doet vrijwilligerswerk op allerlei gebieden. Van eenzame ouderen uitnodigen voor een etentje bij haar thuis en bezoeken brengen aan alleenstaande ouderen tot het organiseren van bijeenkomsten voor diverse clubjes en 10 jaar lang voorzitter zijn van een groot gemengd koor. ’We hebben 30 jaar in Loosbroek gewoond en ik heb daar toen vele jaren in het bestuur gezeten van de Katholieke Vrouwen Organisatie en in de Kerncommissie. We hadden daar ook een Sociaal Centrum ‘De Wis’ en van de meeste activiteiten werden door mij notulen gemaakt, 30 jaar lang heb ik ‘de Wiskrant’ getypt en elke maand het bloemschikken in de kerk verzorgd. Het zou mooi zijn als iedereen vrijwilligerswerk zou doen, al is het maar één dagdeel per week. Er zijn zoveel mensen die er blij van kunnen worden. Het blij maken van andere mensen, maakt jezelf ook weer blij. Mensen denken vaak dat het veel tijd kost, maar je hoeft niet veel tijd kwijt te zijn om iets terug te doen voor een ander.’

Familiemens

Als oudste van een gezin van 14 kinderen, 8 meisjes en 6 jongens, weet Ria wat aanpakken is. Zo organiseert ze regelmatig met haar 7 zussen een ‘zussendag’ en is zij is altijd in voor een spelletje met haar familie. ‘Ik kom uit een warm nest. Van mijn vader leerde ik dat als iemand iets van je leent, je het nooit terug mag vragen. De warmte, het meekrijgen dat je voor een ander moet zorgen en het zijn van de oudste van het gezin, heeft mij waarschijnlijk meegegeven dat vrijwilligerswerk vanzelfsprekend is. Het doen van iets voor een ander, zonder er direct iets voor terug te krijgen. Tegenwoordig zie ik dat dit niet meer zo vanzelfsprekend is, terwijl het juist goed is om voor elkaar te zorgen.’

Bezige Bij

Al van jongs af aan is Ria een actieveling. Naast veel vrijwilligerswerk, werkt ze onder ander als directiesecretaresse van een groot bedrijf. Met haar man heeft ze een eigen Tennispark gerund en daarnaast heeft zij als Buitengewoon Ambtenaar meer dan 1000 huwelijken voltrokken.

Naast dat Ria actief is in veel verschillende clubjes als vrijwilliger, heeft ze ook nog tal van hobby’s waarin ze actief is. Tennis, bridge, fietsen, wandelen, theaterbezoekjes, dansen en in het najaar reist ze met haar man naar Spanje in hun camper om te overwinteren. Dan is het even tijd voor rust en een goed boek. Ria zit niet vaak stil en geniet van elk moment, het liefst met haar man, die trouwens ook een bezige bij is.

Het belang van vrijwilligerswerk

Wat Ria hoopt is dat meer mensen gaan inzien wat vrijwilligerswerk voor een ander kan betekenen en dat meer mensen op de hoogte zijn van dat de Contactcirkel bestaat en zich ervoor willen inzetten. ‘De Contactcirkel is een mooi initiatief. Als vrijwilliger ben ik niet veel tijd kwijt, maar in gedachten ben ik dagelijks bij de mensen. Je geeft zoveel terug aan deze mensen door er voor hen te zijn. Ik hoop dat meer mensen inzien dat het doen van vrijwilligerswerk veel bijdraagt. Uiteindelijk moet je toch voor elkaar zorgen. De Contactcirkel heeft door de jaren heen haar bestaansrecht bewezen. Een kleine dertigtal deelnemers, vrijwilligers en coördinatoren geven dagelijks aandacht aan dit mooie initiatief van Het Rode Kruis. Ik zie nog zoveel eenzame ouderen die ik een plekje zou willen geven in de Contactcirkel, maar dan hebben we wel genoeg vrijwilligers nodig.’

Vrijwilligers gezocht!!!

Wil jij, net als Ria, je inzetten als vrijwilliger binnen de Contactcirkel?
Lees hier alles over de contactcirkel en solliciteer!


Meest recente berichten