Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld: Team voorlichting basisscholen

Geplaatst op 03 mei 2022

Een groep van vier dames geeft samen voorlichtingen op basisscholen over de inhoud van het Rode Kruis. Wat is het Rode Kruis nou eigenlijk? Wat doet het Rode Kruis en wat weten de kinderen er al van?

© Foto van het team voorlichting basisscholen ´s Hertogenbosch.
Van links naar rechts: Rianne Geurts, Leonie van de Meer, Jose Smits en Marjet Berendsen.
Foto door fotograaf Hetty Zantman.
Interview door vrijwillige verslaggever Pleun van den Helm.

Basisscholen

De groep van vier dames, Jose Smits (76), Rianne Geurts (61), Leonie van de Meer (70) en Marjette Berendsen (73) zijn al bijna 20 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. En dat nog steeds vol enthousiasme. De groep van vier geven samen voorlichtingen op basisscholen over de inhoud van het Rode Kruis. Wat is het Rode Kruis nou eigenlijk? Wat doet het Rode Kruis en wat weten de kinderen er al van?
Jose, Rianne, Marjette en Leonie gaan, meestal in tweetallen, wekelijks basisscholen langs om voorlichting te geven. Dit doen ze bij basisscholen in de omgeving van Den Bosch, voornamelijk in de groepen zeven en acht. Vroeger bestond de groep uit twintig man, inmiddels zijn ze nog met vier dames over. Dit doordat sommige het te druk kregen, mensen andere banen kregen waardoor het niet meer te combineren was of iets anders binnen het Rode Kruis gingen doen.

‘Het leuke is dat je helemaal niks “moet” kunnen om de voorlichtingen te geven.’ Zo hebben twee dames een achtergrond in het onderwijs maar zijn de andere twee dames trouwambtenaar geweest. Je hoeft dus geen achtergrond te hebben in het onderwijs om voorlichting te geven. ‘Vroeger, toen we met meer voorlichters waren, gingen we veel meer scholen langs. Maar dat is inmiddels met zijn vieren niet meer te doen. Dat is wel heel jammer, want we krijgen veel aanvragen en horen vaak geluiden van andere scholen die graag een voorlichting zouden willen. Die kunnen we nu niet bieden.’

De voorlichting duurt ongeveer een uur. ‘Vroeger duurde een voorlichting anderhalf uur, maar met de spanningsboog van de kinderen van tegenwoordig is dat niet meer te doen.’ Lachen de dames.

Gastlessen Rode Kruis

De dames komen op dit moment meerdere keren in de week langs op scholen en geven dan vaak meerdere voorlichtingen op één dag aan verschillende klassen. De voorlichting begint vaak met een stukje geschiedenis van het Rode Kruis. Er wordt dan verteld wat het Rode Kruis allemaal doet en waar het voor staat. ‘Het is vooral belangrijk om te vertellen dat het Rode Kruis meer is dan alleen maar EHBO. Veel kinderen weten dat niet.’ Tijdens de voorlichting betrekken zij hedendaagse gebeurtenissen. Zij gaan in gesprek met kinderen over deze gebeurtenissen en vertellen wat het Rode Kruis doet. Scholen werken vaak met themadagen en weken, ook daar wordt deze les op afgestemd. Tijdens de voorlichting wordt gebruik gemaakt van een powerpoint, filmpjes en leuke activiteiten.

‘Het leuke is hoe de kinderen reageren, vaak zijn ze heel enthousiast en leren ze nieuwe dingen. Er ontstaan gesprekken over wat ze zelf als vrijwilligerswerk zouden willen doen maar ook discussies over wat ze wel en niet goed vinden. Dat is ook voor ons erg leerzaam.’

De dames zouden graag zien dat er nieuwe mensen bij de groep aansluiten. Dit zodat er voorlichtingen blijven gegeven worden en er meer scholen benaderd kunnen worden. ‘We geven wekelijks of tweewekelijks voorlichtingen. De voorlichtingen vinden overdag plaats. Het is goed om te weten dat je nergens aan vast zit, we zijn een team en overleggen naar ieders mogelijkheden’.

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Heb jij kennis die je wilt delen met kinderen over wat we doen vanuit het Rode Kruis? Heb jij zin in een nieuwe uitdaging binnen district Brabant-Noord binnen het team Educatie? Vind jij het leuk om dit enthousiaste team in ’s-Hertogenbosch te versterken en zelf lessen in te vullen en te organiseren? Of wil je graag ervaring opdoen in netwerken, les geven en/of organiseren?

Op dit moment is de vraag van scholen groter dan dat we kunnen bieden.

Kom jij dit team versterken en of ken jij iemand waarvoor deze functie gemaakt is?
Je maakt deel van een enthousiast zelfregulerend team dat zich inzet op scholen. Uren zijn in overleg!

Bekijk de vacature:
Educatie vrijwilliger – Rode Kruis Brabant-Noord

of neem dan contact op met coördinator hulpverlener:
Wieke van den Bosch
wvandenbosch@redcross.nl

Hopelijk tot snel in ons district!

Meest recente berichten