Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Bevolkingszorg: In actie bij een ramp

Stel, je moet je huis tijdelijk verlaten. Door een overstroming, gaslek of een andere noodsituatie. Het is fijn te weten dat de vrijwilligers van het Rode Kruis, district Brabant-Noord, er dan voor je zijn en opvang bieden bij een evacuatie. Onze vrijwilligers Bevolkingszorg begeleiden je naar een veiligere plek, zorgen dat je warm blijft en dat je voldoende te eten en drinken hebt. 

Bevolkingszorg ondersteunt de Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio’s, die bij rampen en crises als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners. Hierbij staat zelfredzaamheid centraal: slachtoffers krijgen snel de juiste informatie en ondersteuning, zodat ze zichzelf snel weer kunnen redden.
Onze hulpverleners zijn breed en flexibel inzetbaar, in kleine teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken. 
 
Er is op de locatie altijd een teamleider aanwezig die verantwoordelijk is voor aansturing van de vrijwilligers.
Ook is Bevolkingszorg in het bezit van (ondersteunende) diensten en materialen, denk aan verbindingsmiddelen, bedden, verzorgingsmateriaal, opladers, speelgoed en de calamiteiten website ikbenveilig.nl waarmee je aan je dierbaren kunt laten weten dat je veilig bent.  

Opleiding en training 

Leden van Bevolkingszorg online hebben een fysieke training gehad om mensen in een rampscenario zo goed mogelijk op te vangen in samenwerking met de gemeenten. Regelmatig vinden oefeningen plaats met een levensecht scenario. Dit gebeurt intern, maar ook in samenwerking met andere hulpdiensten, zodat iedereen precies weet wat hij/zij moet doen als zich een ramp voordoet. 


Vrijwilliger worden bij bevolkingszorg? 

Word jij enthousiast van het lezen van de bovenstaande informatie over bevolkingszorg en wil jij graag vrijwilliger worden?  

Heb je vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons op via het contactformulier of telefonisch via 085-0645749. 
 
Hopelijk tot ziens in district Brabant-Noord. 
 
Wil je je graag inzetten in tijden van nood, maar heb je niet elke week tijd voor vrijwilligerswerk? 
Wanneer hulp nodig is, waarvoor opleiding en training niet nodig is, kan ons Ready2Help netwerk opgeroepen worden.
Dit netwerk bestaat uit burger hulpverleners die zich flexibel willen inzetten in geval van nood. Iets voor jou en heb je interesse? Meld je dan nu aan!

Meest recente berichten

Bike-Team

1 september 2022

Soms vinden evenementen plaats in zo’n uitgestrekt terrein, dat snelle hulp alleen mogelijk is met...

Lees meer