Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Contactcirkel

Geplaatst op 01 augustus 2022

Heb je weinig contact met je omgeving en ben je bang dat als er iets gebeurt, je niemand kunt bereiken of niemand het opmerkt? Wil je moeder, vader of kennis geen hulp in huis, maar ben je bang dat er iets gebeurt als je er niet bent? Wil je nog zoveel mogelijk zelfstandig zijn maar vind je het wel prettig als iemand elke dag even controleert of alles oké bij je is? Dan is de contactcirkel wellicht een vorm van hulpverlening die passend is. 

Er bestaan verschillende contactcirkels in district Brabant-Noord.  Coördinatoren begeleiden en vrijwilligers leiden de contactcirkels. Met de contactcirkels willen we het risicobewustzijn vergroten, een gevoel van veiligheid scheppen en het persoonlijk netwerk opbouwen en versterken.  

 
Doelgroep 

De doelgroep van de contactcirkel betreft  mensen die uit veiligheidsoverwegingen behoefte hebben aan regelmatig contact, maar zelf geen of een te klein sociaal netwerk hebben.


Hoe werkt het? 


De coördinator van de contactcirkel zet samen met vrijwilligers een contactcirkel op. De doelgroep kan zich aanmelden. Er wordt een planning gemaakt van belcontact. De deelnemer wordt elke dag gebeld om te vragen of alles goed gaat. Een snelle check. Een voorbeeld van hoe een belronde gaat: de vrijwilliger start de belronde om 9.00u en belt deelnemer 1, deelnemer 1 belt deelnemer 2, enzovoorts. Tot en met de laatste deelnemer, die de vrijwilliger belt dat de cirkel voor de die dag rond is. Wanneer een deelnemer niet te bereiken is, na meerdere pogingen, dan zal er contact opgenomen worden met de contactpersoon om een kijkje te gaan nemen.

Werkwijze contactcirkel

We hebben drie doelen: 

1) Alarmfunctie: de deelnemers van de cirkel blijven in geval van een noodsituatie niet langer dan een etmaal onopgemerkt, waardoor er sneller hulp kan worden ingeschakeld als iemand niet in staat is zelf alarm te slaan. 
2) Gevoel van veiligheid: De deelnemers hebben een gevoel van veiligheid omdat zij weten dat iedere dag iemand contact met hen opneemt. Dit vergroot een gevoel van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. 
3) Netwerkversterking: de deelnemers vergroten het vangnet om zich heen, wat hun zelfredzaamheid versterkt.  
 

Deelnemer worden van de contactcirkel? 

Wil je graag deelnemen aan een contactcirkel in district Brabant-Noord? 
Neem dan contact met ons op via het contactformulier. 
 
Heb je vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons op via het contactformulier of telefonisch via 085-0645749. 
 

Vrijwilliger worden bij de contactcirkel? 

We zijn vaak opzoek naar nieuwe vrijwilligers voor de contactcirkel.
Je kunt als coördinator een contactcirkel begeleiden of als vrijwilliger de deelnemers bellen.
Bekijk onze vacatures of neem direct contact met ons op via het contactformulier om jou toekomst als vrijwilliger in district Brabant-Noord te bespreken.

Meest recente berichten

Bike-Team

1 september 2022

Soms vinden evenementen plaats in zo’n uitgestrekt terrein, dat snelle hulp alleen mogelijk is met...

Lees meer