Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Haal het Rode Kruis in de klas

Geplaatst op 02 januari 2021

Het Rode Kruis Brabant-Noord verzorgt gastlessen en voorlichtingen op scholen. We behandelen diverse thema’s zoals eerste hulp, hulpbereidheid, noodhulp, natuurrampen, maar ook oorlogen en bijbehorende regels. Samen vergroten we de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van noden in de wereld bij jouw leerlingen en studenten.

Wij bieden de volgende gastlessen en cursussen voor het onderwijs:

  • HELP! EHBO skills voor jou: geschikt voor het Basisonderwijs
  • 112 bellen gastles: geschikt voor het Basisonderwijs
  • Regels in tijden van oorlog: geschikt voor het vo, mbo, hbo en wo
  • EHBO cursussen: geschikt voor het vo, vso, mbo, hbo en wo

Op dit moment worden deze lessen alleen gegeven op de scholen in Uden. In overleg kan er gekeken worden of er een mogelijkheid is om deze les te organiseren in een andere plaats.

HELP! EHBO-skills voor jou                                       

Kinderen zijn hele goede en adequate hulpverleners. Ze kunnen mensen in nood herkennen, 112 bellen en de eerste levensreddende handelingen verrichten. Met het lespakket HELP! EHBO-skills voor jou ondersteunt het Rode Kruis leerkrachten om het onderwerp eerste hulp te behandelen in de klas. Van digitaal lesmateriaal tot een praktijkgerichte EHBO-les of een EHBO-spel buiten op het schoolplein. We stimuleren hiermee het zelfvertrouwen van kinderen om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen in geval van nood. Iedereen kan iets doen! Onze Rode Kruis gastdocenten zijn stuk voor stuk gecertificeerde EHBO’ers die echt impact maken op de leerlingen.

EHBO-les

Deze praktijkgerichte les leert kinderen in de bovenbouw over de 4 stappen van EHBO, wat je moet doen bij bewusteloosheid, hoe je een verbandje aanlegt en wat je moet doen bij een verstuiking. Deze EHBO-handelingen gaan ze zelf in de klas met hulp van onze Rode Kruis gastdocenten verrichten.

👉 De EHBO les kan goed gecombineerd worden met een EHBO-cursus voor Leraren en Ouders.

Pleisterrace

Toch liever een activiteit combineren met kennis over eerste hulp? Dat kan. De spelleider van Rode Kruis Brabant-Noord komt graag langs om samen met jouw klas of vereniging de Pleisterrace te spelen. Op een levensgroot speelzeil verzamelen kinderen zo veel mogelijk pleisters door EHBO-opdrachten en vragen te beantwoorden. Inzetbaar voor de middenbouw en bovenbouw.

Op dit moment worden de EHBO-lessen en de pleisterrace alleen gegeven op scholen in Uden. In overleg kan er gekeken worden of er een mogelijkheid is om deze les te organiseren in een andere plaats.

112 bellen gastles

Veel kinderen vinden het spannend om 112 te bellen. Anderen weten niet hoe ze dat moeten doen. Daarom leren we kinderen hoe en wanneer zij het alarmnummer bellen en hoe zo’n gesprek verloopt. Deze gastles duurt een uur en is voor kinderen van groep 1 tot en met 8.

Regels in tijden van oorlog

Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van zowel het humanitair oorlogsrecht (HOR) als het Rode Kruis. Dit is niet toevallig. Het Rode Kruis is ontstaan in dezelfde periode en vanuit hetzelfde gedachtegoed als de Verdragen van Genève.

Het humanitair oorlogsrecht gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

HOR gastles

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? De HOR-Rode Kruis gastdocenten van het Rode Kruis Brabant-Noord komen graag langs bij jou in de klas (vanaf voortgezet onderwijs) of vereniging om een gastles te geven.

EHBO cursus – vanaf 12 jaar

Jaarlijks komen 140.000 jongeren (0-18 jaar) terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Voor jongeren die leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen, komt dat niet alleen nu maar ook later op de werkvloer van pas. Met name voor jongeren die in de sectoren zorg en de bouw terechtkomen, geldt een verhoogd risico op ongevallen. In veel sectoren is bovendien een EHBO-certificaat verplicht. We organiseren EHBO-cursussen op maat. We komen langs voor een klassikale cursussen in combinatie met een online voorbereiding die jullie zelf al kunnen doen.

Spreekt één van deze gastlessen je aan?

De Rode Kruis gastdocenten van district Brabant-Noord komen graag bij jou langs op school om een gastles te geven!

Gastdocent worden binnen district Brabant-Noord? 

Word jij enthousiast van het lezen van de bovenstaande educatie activiteiten en wil jij graag zelf gastlessen verzorgen op scholen als vrijwillig gastdocent? Bekijk onze vacatures of
neem gerust contact met ons op voor meer informatie via het contactformulier of telefonisch via 085-0645749.

Hopelijk tot ziens in district Brabant-Noord. 

Meest recente berichten