Humanitair Oorlogsrecht
Dit doen we in: 's Hertogenbosch e.o., Meierijstad Boxtel Boekel, Noordoost-Brabant
Het Humanitair Oorlogsrecht (HOR) is het internationaal recht dat gaat over oorlogsvoering. Het is een verzameling van regels die de schadelijke gevolgen van gewapende conflicten probeert te beperken. Met andere woorden: het oorlogsrecht probeert oorlogen een stukje menselijker te maken.
Humanitair Oorlogsrecht en het Rode Kruis

Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van zowel het Humanitair Oorlogsrecht als het Rode Kruis. Dit is niet toevallig. Het Rode Kruis is ontstaan in dezelfde periode en vanuit hetzelfde gedachtegoed als de Verdragen van Genève.
Rode Kruis oprichter Henry Dunant riep na de gruwelijke veldslag in Solferino op tot internationale regels voor oorlogvoering en het oprichten van een humanitaire organisatie (het Rode Kruis). Deze regels worden in 1864 voor het eerst wereldwijd vastgelegd in het Eerste Verdrag van Genève en vormen de basis van het Humanitair Oorlogsrecht.
Meer weten over Humanitair Oorlogsrecht?
Vraag een voorlichtingssessie aan van een van onze vrijwilligers. Het Nederlandse Rode Kruis schreef ook het studieboek Inleiding Humanitair Oorlogsrecht voor iedereen die meer wil weten over dit thema.